"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. május 27., szerda

MADÁRGYŰRŰZÉSEN JÁRTAK A FIÚK


Két környezetvédelmi napot is ünnepeltünk a hétvégén: az európai nemzeti parkok és a biológiai sokféleség védelmének világnapját. Ennek kapcsán maroknyi, de komoly érdeklődést mutató gyerek és felnőtt gyűlt össze egy természetismereti gyalogtúra erejéig Topolyán.
A vasárnap fél nyolckor induló túrának az első állomása a park, az egykori uradalmi díszkert volt, ahol Gazsó Hargita rövid parktörténeti áttekintője után Pece Vukájlovity Natália biológus mesélt a terület egykori és mai állat-, és növényvilágáról.
A séta következő állomásán a tóparton, az egykori Kiss Lajos-birtok alatti nádasban már a hajnali óráktól kezdve tevékenykedtek az ornitológusok Sihelnik József irányításával, hogy a csapat kiérkezéséig madarakat fogjanak be. A nádasban fogott feketerigót, széncinegét, barátposzátát, függőcinegét, cserregő és énekes nádiposzátát, nádirigót gyűrűztek, majd a
a túrázók ellátogattak a Topolya környéki ősgyephez is, a Büdös-tóhoz, ahol háborítatlan állapotban figyelhették meg a több száz éve honos, védetté nyilvánított növényfajokat. Madár-élőhelyeket, róka- és borzlyukat is láttak. A néhány felnőtt és a három (kishegyesi!) kisfú sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak. Reméljük, a továbbiakban az Arcus Környezetvédő Egyesület és a Topolyai Múzeum közös akcióit szélesebb körben követik majd figyelemmel a topolyaiak.
 MIT LÁTTAK A TERMÉSZETBEN?
Lénárd Martin: Minden tetszett, a parkban a nagy fák, a rókavár a Büdös-tónál. A barátom tatája szervezte meg, hogy elmenjünk a túrára. Igaz, hogy kifáradtam, de elmennék megint, és a testvéremet is hívnám. Jó alkalom volt ez a növények, állatok megismerésére, örültem neki, hiszen ritkán van ilyen alkalom.
Kerekes Tamás: Nagyon jól sikerült a kirándulás a barátaimmal. Legjobb volt a madárgyűrűzés. Sok érdekes dolgot hallottunk a madarakról. Néhányat a gyűrűzés után a kezemből én engedhettem el! Távcsővel néztük a tó állatvilágát, gyurgyalagot, hattyút is láttunk, nagyon szép volt minden.
Papp Dominik: Ilyen hosszú túrán még nem voltam a környékünkön, bár szeretek kirándulni, sétálni a természetben. A nádasban nagyon sokféle madarat láthattunk egészen közelről, és sok mindent hallottunk. Nagy élmény volt a madárgyűrűzés és a rókavár. Igaz, hogy kicsit kifáradtunk, de sokkal jobb volt, mint otthon ülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...