"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. július 29., szerda

MÁR SAJÁT ELŐADÓKKAL


Nemezelés, kosárfonás, szövés, gyöngyfűzés – A 13. nagykunsági alkotótábort szervezték meg a héten Bácsfeketehegyen
Molnár Rozália és tanítványai a táborban készült fonott kosarakkal és üvegekkel
Molnár Rozália és tanítványai a táborban készült fonott kosarakkal és üvegekkel
Az idén is, akárcsak a korábbi esztendőkben, mintegy félszáz gyerek és fiatal vett részt a sorrendben XIII. nagykunsági alkotótábor munkájában, amelyet a héten szerveztek meg a művelődési otthonban.
– Általában ötven gyerek szokott részt venni a tábor munkájában s az idén is ennyien voltak. Tíz éven keresztül a Nagykunságból jöttek az oktatóink, elsősorban Kunhegyesről, és nemcsak gyerekeket, hanem minket, felnőtteket is oktattak a népművészeti tudásra. Így most már két éve itthoni, elsősorban bácsfeketehegyi oktatókkal szervezzük táborainkat. Az idén például a szövést Sárándi Gyöngyi, a gyöngyfűzést Nagy Anikó és Sotity Tilda, a csipkeverést, a frivolitást (hajócsipkét), az origamit és a képeslapkészítést Kovács Rozália, a kosárfonást a becsei Molnár Rozália, a csuhézást a kishegyesi Bata Ibolya, a nemezelést és a kun hímzést pedig jómagam tanítottam – mondta Tóth Harangozó Vera táborvezető.
Az utóbbi években tehát elsősorban hazai oktatókra támaszkodtak, de ez nem jelenti azt, hogy ezentúl mindig így lesz. Jövőre szeretnék ismét meghívni a kunhegyesi szakembereket, hiszen ahogy a táborvezető mondja, az ember mindig tanulhat valami újat.
– A táborba nagyrészt minden évben ugyanazok a gyerekek járnak, de csak fele bácsfeketehegyi, a többi a környező településekről, Kishegyesről, Topolyáról jött, de vannak itt már nem is először Kanadából, Németországból és Ausztráliából is. Ez utóbbiaknak természetesen apai vagy anyai ágon bácsfeketehegyi gyökerei vannak, nyáron itt vannak a nagymamánál és eleve úgy időzítik szabadságukat, hogy egy hetet itt tölthessenek – hallottuk Tóth Harangozó Verától.
A tábor munkájában való részvétel valóban hozzáférhető volt, a gyerekek 1000 dinárt fizettek a táborban elhasznált anyagért és 600 dinárt az ebédért és uzsonnáért. A tábort – mint mindig – a község, a bácsfeketehegyi helyi közösség és a művelődési egyesület támogatták.
Az origami sem olyan egyszerű
Az origami sem olyan egyszerű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...