"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. augusztus 1., szombat

VÖRÖSKERESZT TÁBORBAN DIÁKJAINK


A következő írás a Magyarkanizsai Vöröskereszt honlapján olvasható:
A gazdasági nehézségek ellenére az idén is megszerveztük a hagyományos Vöröskeresztes tábort a 13-14 éves Vöröskeresztes aktivistáknak. Ez évben 50-en voltak.
Ada, Kishegyes, Magyarka-nizsa, Topolya és Zenta községek Vöröskereszt szervezetei adományokat gyűjtve, saját eszközeiket fölhasználva, a résztvevőktől csak minimális hozzájárulást kérve biztosították az egyhetes táborozás költségeit.
A július 22-étől 29-éig tartó tábor 70 állandó személlyel működött. Az ifjú Vöröskeresztes kortársoktatók, nevelők, VK titkárok mellett egy-egy foglalkozás erejéig más szakemberek, aktivisták is besegítettek.
A foglalkozások tízes csoportokban folytak. Igyekeztünk, még ha röviden is, érinteni a Vöröskereszt feladatköreit (elsősorban a megbízatásokat), a diffúziót (a szervezet megalakulása és jele, az alapelvek, a genfi egyezmények, föladatok), az életmentő tevékenységet (elsősegélynyújtás, vízimentés, véradási akciók szervezése).
Tartottunk betegségmegelőző előadásokat, majd gyakorlatban is megtapasztaltattuk a szociális tevékenység szépségeit, nehézségeit. Az egészséges életmódról és táplálkozásról nem csak beszéltünk, igyekeztünk úgy is élni: naponta zajlott a VöRöpi (röplabda bajnokság), focimeccs, emellett fürdőzés is volt. Fehér Csilla, oromi tornatanárnő, valamikori táborlakónk segítségével egy izgalmas sportdélutánt is szerveztünk.
A foglalkozások felölelték az elsősegélynyújtás, a sérülések valósághű ábrázolása, önismeret, tolerancia és másság, gyógynövényismeret és környezetvédelem, helyes táplálkozás, függőségi betegségek, AIDS és más nemi úton terjedő betegségek megelőzése témaköröket. Meglátogattuk a Fénybárka és a Fészek műhelyeket is. Egy délelőtti napon pedig a Fénybárka egy csoportja is látogatást tett nálunk.
  
A táborba látogattak a Szabadkai Vöröskereszt vízimentő szolgálatának oktatói, Szendi Zsolt és Rencsényi Rudolf is, akik a táborlakók figyelmét fölhívták a fürdőzés közben adódó veszélyekre, tanácsokat adtak, hogyan kell viselkedni veszély esetén és megmutatták a mentéskor használatos eszközöket, módszereket.
Dr. Szöllősy Vágó László szexuálpszichológus a serdülőkor sajátosságairól, a felnőtté érés rögös útjairól beszélt. Az előadás után nem maradt el a föltett kérdések megválaszolása sem. Itt jegyezzük meg: elképesztő, hogy egyes serdülők az alapvető viselkedési normát – az idősek tiszteletét – sem hozzák otthonról, szóhasználatuk pedig nívón aluli.
Az emberkereskedelemről egy kisfilm kapcsán beszéltünk, valamint megnéztük még a drogos, AIDS-es fiatalokkal kapcsolatos kisfilmet is. A Vöröskereszt lovagja c. játékfilm is műsoron volt. Az elsősegélynyújtásról, a VK alapelveiről készült kisfilmek, rajzfilmek is sorra kerültek esténként.
Az utolsó nap délutánján „tábori balesetek” szituációs jelenetek formájában elsősegély-nyújtási bemutató volt. Este a fiatalok sátoronként mutatták be rövid jelentekben szituációs játékaikat (ízelítőként a tanultakból).
A részvevők a tábor logójával nyomtatott pólót, mappát, a tanultakkal kapcsolatos szórólapokat és csoportképet is kaptak ajándékba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...