"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. augusztus 25., szerda

MARAD A TAGOZATOK SZÁMA


Az egy hét múlva kezdődő tanév előkészületei az iskolákban -KISHEGYES, BÁCSFEKETEHEGY
Egy hét múlva benépesülnek az iskolák: a kishegyesi elsősök tavalyi fogadása
Egy hét múlva benépesülnek az iskolák: a kishegyesi elsősök tavalyi fogadása
Ősztől új módszer szerint folyik az oktatás, így a kishegyesi község iskoláiban is megszűnnek a gyógypedagógiai tagozatok, pontosabban csak a most beiratkozó elsősök esetében nem lesznek speciális osztályok, mindenki többségi tagozatra jár majd. Ezzel a tagozatok száma nem csökken lényegesen, ahogy a pedagógusok mondják, az intézkedés hatása a tagozatok számára vonatkozóan csak évek múlva mutatkozik meg. Azoknak ugyanis, akik gyógypedagógiai tagozatokon kezdték meg tanulmányaikat, úgy is kell folytatniuk (a most kezdődő tanévben még mindenképpen), hiszen eddigi tantervük miatt sem tudnak bekapcsolódni a többiek oktatásába.
Kishegyesen értesüléseink szerint 58 elsős kezdi meg az iskolás éveit, vagyis három magyar tannyelvű tagozat lesz, kettő 19-19, egy pedig 20 tanulóval. Lesz továbbá egy szerb tagozat 6 diákkal. Mint elmondták, az idén is hat-nyolc olyan kisgyerek volt, akiket a felmérések alapján a gyógypedagógiai tagozatokra irányítottak volna, a szabályok értelmében azonban most ők is a többiekkel tanulnak majd.
Bácsfeketehegyen 28 magyar és 21 szerb elsőst írattak be, ami azt jelenti, hogy egy-egy tagozatot indítanak, akárcsak a korábbi években. Az iskolában két magyar és két szerb tannyelvű gyógypedagógiai tagozat is van, s remélik, hogy ezek meg is maradnak, mert ezek a nebulók egészen biztosan nem tudnának bekapcsolódni a többségi tagozatok munkájába. Számításaik szerint az inkluzív oktatás a tagozatok számát tekintve már jövőre éreztetni fogja a hatását, azaz csökken majd a tagozatok száma.
A pedagógusok egyelőre nem bocsátkoznak jóslatokba arra vonatkozóan, hogy az új oktatási módszer milyen hatással lesz a tanítás eredményességére. Ez nyilvánvalóan a jövőben fog kiderülni. Végtére is, ez nem egy egészen újfajta gyakorlat, a gyógypedagógiai osztályok bevezetése előtt a szerényebb képességű vagy fogyatékos gyerekek is egy osztályba jártak a többiekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...