"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. december 29., szerda

ADVENTI HANGULATBAN - KARÁCSONYI KÖRKÉP KISHEGYESRŐL

A sűrűn szitáló hóesés igazi adventi hangulatot varázsolt a kis faluban, ahol a civil szervezetek, művelődési egyesületek már lázasan készülődtek arra, hogy megtartsák karácsonyi ünnepi műsoraikat. Az elmúlt hét tehát igen tartalmas, gazdag programot nyújtott mindazoknak, akik magányosan várják december 25-ét, és azoknak is, akik nagy-nagy izgalommal készülődnek a békés, meghitt, családi ünnepre.
A helybeli Csépe Imre Könyvtár vezetőjének, Vörös Juliannának a meghívására tartott előadást dr. Szőke Anna december 15-én igen nagyszámú közönség előtt, amelyből megtudhattuk, hogy tájainkon mikor honosodott meg a karácsonyfa, s mivel díszítették az idők folyamán. A műsorban közreműködött Gál József, a topolyai zeneiskola tanára, valamint tanítványa, Dudás Virág Ervin, akik karácsonyi dalokat játszottak hegedűn. Ugyanitt megtekinthettük Virág Bea kiállítását is, a gyurmából és egyéb díszítő elemekből készített-sütött-kreált szebbnél szebb modern kézműves alkotásokat: női nyakláncokat, fülbevalókat, karkötőket.
Pénteken, december 17-én reggel 9-kor a polgármester, Csóré Róbert nyitotta meg azt a karácsonyi vásárt, amelyet a Női Fórum kézimunkacsoportja szervezett Tóth Anita koordinálásával. Az Ady Endre iskola galériájában mintegy 15 kiállító jelent meg: könyvkiadók alkalmi kínálataikkal, kézművesek, gyöngyözők... Itt hirdették ki azon gyermekek névsorát is, akik az előzőleg meghirdetett rajz-, fogalmazás- és kézművespályázaton sikerrel szerepeltek. A rajzban Lengyel Viola óvodás és Toldi Emese harmadikos diáklány vitte el a pálmát. Fogalmazásban Vajda Boglárka lett a legjobb, Vajda Emesének pedig a kézműves alkotását jutalmazta a zsűri.
    Vasárnap, december 19-én délután kettőkor a Tűzoltóotthonban vendégelték meg azokat az időseket és betegeket, akikre immár a Női Fórum keretében dolgozó Caritas házi betegápoló szolgálat, illetve a falugondnokság visel gondot. Sajnos a mintegy 70 ápolt közül csak néhányan merték vállalni az ingyenesen megszervezett beutazást a falu központjába, mert a ,,kirándulás” izgalmától sokan az utolsó percben belázasodtak, rosszul lettek. A szervezők nekik személyesen adták át az ünnepi süteménycsomagot és egyéb ajándékokat, amit számukra elkészítettek. A Tűzoltóotthonban megjelenteket pedig egy kétnyelvű zenés-irodalmi műsorral lepték meg, majd megvendégelték őket. Ezt követően a meghitt, kötetlen beszélgetés még jobban feloldotta a hangulatot, s a családias légkörben a betegségükkel küzdő, megfáradt mamák, taták is egy időre megfeledkezhettek súlyos bajaikról.
    Vasárnap este a színházterem zsúfolásig megtelt emberekkel. A Petőfi Sándor ME szakcsoportjai, valamint a Pán Péter Óvoda közösen állította össze az adventi és karácsonyi szokásokat bemutató ünnepi műsort. Láthattunk lucázó gyerekeket, betlehemezőket, de felcsendültek a Kisjézus születését és Szűz Mária anyaságát dicsérő egyházi dalaink, verseink is. Versmondóként Kőműves Noémi és Kancsár Loretta mutatkozott be, az énekeseket, táncosokat pedig a Csalogány népi együttes kísérte.
http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=5374&no=329

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...