"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. január 26., csütörtök

SIKERES INKLÚZIÓ

A roma gyerekek rendszeresen járnak iskolába, jó az együttműködés a szülőkkel – Az inkluzív oktatás első eredményeiről a kishegyesi iskolában
                                              A szülőkkel tartott megbeszélések egyike


– A program elsősorban a roma gyerekekre irányul, azzal, hogy bekapcsoljuk őket az oktatási rendszerbe, s ezzel elősegítsük a felzárkózásukat. Első lépésként a szülőkkel sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítanunk. Minden iskolás korú roma gyerek szülei megjelentek az első szülői értekezleten, tisztáztuk az iskolába járás fontosságát, elmondtuk, hogy megszűnnek a kisegítő tagozatok, vagyis megszűnik ez a fajta lehetőség. Más feltételeket is meg kellett teremteni, például az egész napos foglalkoztatást is, amelyre két embert is alkalmaznunk kellett, és ez esetben meg kellett oldani az étkeztetésüket is. Összesen hatvan roma gyerek jár hozzánk iskolába, de a programba bekapcsoltunk más gyerekeket is, úgyhogy mintegy százan vesznek részt az egész napos foglalkozásokban, vagyis minden gyerek,. aki esetében szükség mutatkozik arra, hogy segítséget kapjon a tananyag elsajátításában – mondja Molnár Márta, a kishegyesi iskola igazgatónője.
A feltételek adottak tehát, hogy sikeres legyen a bekapcsolódás a rendszerbe, de mindig kérdés, hogy élnek-e a lehetőséggel azok, akik számára a program íródott.
– El kell mondanom, hogy a roma gyerekek rendszeresen járnak iskolába, és a hozzáállásukkal sincs különösebb gondunk, és ami legalább ilyen fontos, hogy a szülőkkel is nagyon jó az együttműködés. Persze gondok mindig akadnak, de nemzetiségi alapon például egyetlen konfliktus sem történt. A program kapcsán természetesen együttműködünk a bácsfeketehegyi iskolával is, és az óvodával is, megbeszéljük az esetleges gondokat, és megpróbálunk közösen fellépni megoldásuk érdekében. Havonta tartunk ilyen megbeszéléseket – mondja az igazgatónő.
A beszélgetés során felsorolja azoknak a nevét is, akik valóban sokat tettek a program sikeréért. A program fő koordinátora Gordana Radulović, az intézmények részéről pedig Mészáros Tibor, de mindenképpen meg kell említeni Kormos Ferenc, Burján Ágnes és Boško Stanković nevét is, de a kisegítő tagozat pedagógusait is Hajvert Ákost, Moszni Editet, Fülöp Valentint, Cékus Attilát, Kovács Hannát, akik ingyenesen vállalták a gyerekekkel való foglalkozást, akik nem csak a romáknak segítenek, hanem mindazoknak, akik segítségre szorulnak. Az igazgatónő elmondta, hogy a pályázaton nyert pénzből futotta néhány edukációs eszköz vásárlására, és rendezvényeket is tudnak szervezni, a legtöbb pénzt azonban természetesen az étkeztetés emészti fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...