"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. június 28., csütörtök

ETNO-NAP


Bemutatkoztak a község területén élő nemzetiségek – Műhelymunkák várták a rendezvény vendégeit
                                       
                                                         Molnár Márta köszönti az etnonap vendégeit (Fotó: Lakatos János)
Tegnap egy igen színes és vidám műsorral zárult a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola roma felzárkóztató programja, melyben részt vett a Pán Péter Óvoda, a bácsfeketehegyi Nikola Durković Általános Iskola és a kishegyesi önkormányzat. A rendezvény vendégeit népviseletbe öltözött tanárok és zenekar várta az iskola ajtajában, és természetesen az itt élő népekre jellemző vendégváró finomságok.
Az igazgatónő, Molnár Márta maga is népviseletben fogadott bennünket, és elmondta, hogy a roma gyerekek beilleszkedésével és felzárkóztatásával foglalkozó DILS-projektum lezárult, és ennek apropóján tartottak etnonapot.
– Az etnonapon felléptek az intézményeinkbe járó gyerekek, a néptáncosok, a roma gyerekek és a Kszénia Hercegnő Montenegrói Művelődési Egyesület gyermekei, vagyis a falunkban jelen levő összes nemzetiség képviseltette magát. Tanárjaink is szerb, magyar, montenegrói, roma és szlovák népviseletbe öltözve várták a vendégeket – mondta el az igazgatónő, majd arról is beszámolt, hogy a DILS-projektum keretén belül megoldották a roma gyerekek étkeztetését, és különböző programokat szerveztek számukra.
Amint már említettük, maga az etnonap kóstolóval és zenés vendégváróval kezdődött, majd a különböző nemzetekhez tartozó gyerekek mutatkoztak be az iskola udvarában felállított színpadon. Verssel, dallal és tánccal készültek a fellépők, és mondhatni osztatlan sikert arattak a közönség köreiben. A műsort követően Mohácsi Zoltán képzőművészet szakos tanár megnyitotta Linka Csaba fiatal fotós Figyelj rám! című kiállítását. Linka képei a kishegyesi romák életét és körülményeit mutatják be magukkal ragadó módon. A fényképek mellett roma gyerekek rajzai és alkotásai is szerepelnek a kiállítás anyagában. A kiállításmegnyitót követően a gyerekek műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, melyek lebonyolításába besegített a kishegyesi Női Fórum is. A különböző foglalkozásokon a gyerekeknek alkalmuk nyílt kipróbálni az arcfestést, aszfaltrajzolást, gyöngyfűzést, néptáncokat stb.
A jól sikerült etnonap egy finom ebéddel zárult, az éhes fellépők és vendégek kotlában főtt hagyományos, valamint roma bab közül választhattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...