"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. június 7., csütörtök

A KISÉRETTSÉGI PONTSZÁMAI NEM LEHETNEK NYILVÁNOSAK


A felvételi vizsgák és a kisérettségi eredményeit ezentúl nem lehet nyilvánosan – honlapokon, hirdetőtáblákon, vagy éppen az iskola bejáratára kifüggesztve – közzétenni.
A tanulók, illetve a szülők a jövőben csak az őket érintő pontszámokat nézhetik meg, mégpedig az adott iskola erre kijelölt termében, míg az oktatási minisztérium középiskolai beiratkozásoknak szentelt honlapján csak jelszó segítségével nézhetik meg az eredményt, azt is csak akkor, amikor az eredmények már véglegesek.
Az előző években ezek az adatok mindenki számára hozzáférhetők voltak, nyilvánosságuk a beiratkozások szabályossága körül felmerülő esetleges gyanakvást volt hivatott eloszlatni. Kiderült azonban, hogy mindez ellentétben áll az adatvédelemről szóló törvénnyel.
“A polgárok bejelentései és a célzott internetes keresések alapján megállapítást nyert, hogy 2011-ben és 2012-ben törvényes felhatalmazás nélkül dolgozták fel az általános iskolák nyolcadikos tanulóinak adatait. A www.upis.mpn.gov.rs honlapon nyilvánosságra hoztak olyan jelentéseket is, amelyek néhány, de adott esetben minden személyi adatot tartalmaztak: a jelszót, a tanuló vezeték- és utónevét, lakcímét, születési időpontját, a szülő nevét, a személyi számát, a hatodikos és hetedikes tanulmányi eredményt, az elért pontszámot. Ezeknek az adatoknak a honlapokon történő megjelentetése pedig nem engedélyezett, mindenek előtt azért, mert nincs jogi alapja”, magyarázta Aleksandar Resanović, az adatvédelmi biztos helyettese. (Politika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...