"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. január 25., péntek

MEGÜNNEPELTÜK SZENT SZÁVA NAPJÁT


Ma ünnepeltük Szent Száva napját, akit az iskolák védőszentjeként tartunk számon. Megemlékezésünket az oktatási miniszter javaslatára vasárnap helyett pénteken szerveztük meg.  
Szent Száva 1175 és 1235 között élt. Sokoldalú tevékenységet folytatott az egyházi életben valamint a kultúra terén. Sokat tett a középkori feudális Szerbia felvirágoztatásáért állami, kulturális és szellemi szinten.
Az 1841. január 13-i törvény rendelete alapján Szent Száva napja kötelező iskolai ünnepély lett.     
Iskolánkban is alkalmi ünnepséggel emlékeztünk meg a szerb nép tanítójának napjáról. Azt hiszem, Szerbiában sehol nem tartottak ilyen ökumenikus rendezvényt, hiszen Jovan Kezan pravoszláv atya Brasnyó Ferenc katolikus plébánossal, Orosz Attila református esperessel, Emin Kukač iszlám vallásoktatóval és Tóth Attilával, az iskola védnökével együtt szentelte fel az ünnepi kalácsot.
Az alkalmi műsort a község elöljárói, az intézmények és a civil szervezetek vezetői, az MNT, az Iskolaszék, a Szülői Tanács képviselői, iskolánk dolgozói, újságírók valamint falunk vállalkozói is megtisztelték jelenlétükkel. Az Önkormányzattól egy projektort kaptunk ajándékba, melyet a magyar nyelv szakos tanárok használhatnak. Az iskola védnöke, az Agriromagna képviselője pénzt utalt az iskola folyószámlájára.  Köszönjük!
            Hálásak vagyunk a vállalkozóknak, hogy segítettek iskolánknak, így diákjaink szép karácsonyi-újévi csomagot kaphattak. Az adakozó vállalkozók: Burján Anikó, NLB Bank, Németh Tímea, Agriromagna, Agrokons, Kishegyes Község Önkormányzata, Chick-prom, Kis-kommunál, Helyi Közösség, Kurin Szikvízüzem, Substratum DOO, SZR Modulgradnja, SZR Montel, Živinastija, Big Chick, Lengyel Andor, STR Leona, Bell-Impex, Sógor Hentesüzem, Giljen Darko, Jolidon, DOO H.T.,  STR Hong-Kong, Mini Commerce, Continental DOO – Szabadka, Forumcoop, Kviki Market, Kókai József. Köszönjük! Nagyon örültek a gyerekek! 
A műsor után alkalmi fogadás volt iskolánk ebédlőjében. A gyönyörű asztalt Burján Ágnes és szorgalmas segítői készítették.

photo by Valesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...