"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. június 5., szerda

ÁRPÁD KIRÁLYFI ÉS A VILÁGSZÉP KIRÁLYKISASSZONY

PARÓCZY Orsolya | 2013.6.5 | LXVIII. évfolyam 23. szám Jó pajtás

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három királyság. Az egyik királyságban élt egy király, akinek volt három fia. A legkisebb fiút Árpádnak hívták, és szerelmes volt a szomszéd király leányába, aki olyan szép volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem.
A királykisasszony édesapja azonban nem adta áldását a párra. A királyfi és a király ezért megegyeztek, hogy ha Árpád megöli a felettük zsarnokoskodó óriásokat, akkor feleségül veheti a lányt.
Elindult hát a királyfi. Ment, mendegélt, egyszer csak meglátott egy vasorrú banyát. Szépen köszöntötte, és elmondta neki bánatát. A banya elmagyarázta, hogy menjen északra száz mérföldnyit, aztán szedje ki a feneketlen tóból a kulcsot, ezután pedig illessze be a Gyémánt-hegy tetején levő kulcslyukba. Ott majd lát egy gyémántbevonatú csodasípot, amit ha megfúj, az óriások meghalják. Árpád megfogadta a tanácsot, és továbbindult. Amikor már a 99. mérföldkövet érintette, meglátta Törpeország bejáratát. A kapunál nem kellet engedélyt kérnie a belépéshez. A tengerük, a Földközinek nevezett, akkora volt, mint egy tócsa, az elefántok pedig akkorák, mint a szúnyog. A közönséges méretű tavat, a feneketlent, ők Csendes-óceánnak hívták. Miközben azon gondolkozott a királyfi, hogy hogyan lehetne a kulcsot ebből a tóból kihorgászni, hirtelen kiugrott a vízből egy szivárványszínű hal. Enni kért, és Árpád jó szívvel megetette. A hal egy pillanat alatt felhozta a kulcsot. A királyfi zsebre tette, és felpattant a környéken tanyázó griffmadárra, aki felreptette a Gyémánt-hegy tetejére.
Árpád beillesztette a kulcsot a lyukba, megfújta a sípot, és az óriások meghaltak. Elvette a királyleányt, és vele együtt megkapta a király fele vagyonát is. A harmadik birodalomban élnek, ha azóta meg nem haltak.


PARÓCZI Orsolya, Kishegyes
Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, 5. b

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...