"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. június 18., kedd

ELHALASZTOTTÁK A MATEMATIKA KISÉRETTSÉGIT!

Holnapra halasztották a kisérettségiző nyolcadikos diákok eredetileg mára meghirdetett matematikavizsgáját, mert a felvételi bizottság megtalálta az egyik lehetséges feladatsor megoldásainak fénymásolatát.
A matematikateszteket tegnap rendőri kísérettel szállították azokba a helyiségekbe, ahol a diákoknak vizsgázniuk kell, s majd csak közvetlenül a tesztelés megkezdése előtt, a diákok jelenlétében nyithatták volna fel a feladatokat tartalmazó borítékokat, az „információk kiszivárgása” miatt azonban elhalasztották a matematika kisérettségit. Még nincsenek hivatalos információk azzal kapcsolatban, hogy hol történt a „csalás”.
A módosítás értelmében a nyolcadikosok szerdán 12 órakor kisérettségizhetnek matematikából, s a feladatok megoldására 120 perc áll majd rendelkezésükre.
Zoran Kostić, az oktatási miniszer helyettese és a köztársasági felvételi bizottság elnöke megerősítette, a testület azért halasztotta el a vizsgát, mert birtokukba került az egyik teszt fénymásolata. A szülők és a diákok elnézését kérte a halasztás miatt, de leszögezte, ez volt az egyetlen helyes és lehetséges megoldás, ellenkező esetben ugyanis megszegték volna a tesztekre és a pontozásra vonatkozó szabályokat.
„Tegnap délután a probléma fennállásának lehetőségéről kaptunk információkat, este pedig bizonyítékokat szereztünk, ezért reggel úgy döntöttünk, hogy szerdára halasztjuk a vizsgát” – magyarázta Kostić, majd hozzátette, a bizonyítékokat továbbították a belügyminisztériumnak, s remélik, hamar megtalálják és megbüntetik az elkövetőket.
Megjegyezte, tegnap anyanyelvből vizsgáztak a kisérettségizők, de ezzel kapcsolatban nem találtak csalásra utaló bizonyítékokat, csak szóbeszéd tárgya volt a probléma, és a bizottság is kapott ezzel kapcsolatos e-maileket is.
Nem hivatalos információk szerint a feladatsorok megoldását 2000 dinárért árusították az iskolákban. A Novosti újságírója három matematikatesztet vásárolt nyolcadikos diákoktól egyenként 2000 dináros áron – ezek egyikét kellett volna ma kihúznia Žarko Obradović oktatási miniszternek. A lap szerint, amikor a feladatok pár nappal ezelőtt nyilvánosságra kerültek, 500 eurót kértek értük, később pedig a közösségi oldalakon terjedtek.
Más lapok értesülései szerint a belgrádi Szent Márk-templom előtt és a fővárosi iskolákban 9000 dinárért árusították a matematikateszteket.
A szerb nyelvi teszt nem szivárgott ki
Bár a Novosti korábban azt írta, a tegnapi szerb nyelvi teszt is kiszivároghatott, Žarko Obradović oktatási miniszter ma bejelentette, a szerb nyelvi feladatsorral kapcsolatos csalásokra nincs bizonyíték. Elmondta azt is, hogy a bűnügyi rendőrségnek már továbbították azokat a bizonyítékokat és papírokat, amelyek segíthetnek a matematikai feladatsor eltulajdonítójának és terjesztőjének megtalálásában.
Obradović a parlamentben újságíróknak nyilatkozva kifejtette, ma kinyomtatják azt a tartalék feladatsort matematikából, amelyet az oktatás minőségével foglalkozó intézetnél őriztek eddig.
„Az esti órákban az iskolákba szállítják a teszteket, a rendőrség felügyeletével” – mondta Obradović.
Ez már sorrendben a harmadik olyan tanév, amikor a nyolcadikosok kisérettségit tesznek a középiskolába való felvétel követelményeként.
Anyanyelvből hétfőn tett vizsgát 70 385 kisérettségiző, akikre 80 859 középiskolai hely vár. A feladatok 75 százaléka teljesen ismeretlen a diákok számára, a fennmaradó 25 százalékot pedig részben ismerik.
A kisérettségi előzetes eredményeit június 21-én teszik majd közzé, a véglegeseket pedig június 25-én. A középiskolai iratkozás július 8-án és 9-én lesz Szerbia-szerte – írják a hazai hírügynökségek.
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/18749/Elhalasztottak-a-matematika-kiserettsegit--ismet-kiszivarogtak-a-megoldasok.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...