"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. szeptember 26., csütörtök

HEGYESI literaTÚRA 2013 - Tegnap lezajlott az Aranyeső községi szavalóverseny

Az Aranyeső szavalóverseny községi döntőjével elkezdődött az idei HEGYESI literaTÚRA (Csépe Emléknapok) irodalmi rendezvénysorozat. Az általános iskolások megmérettetésén a Tűzoltóotthonban 18 magyar ajkú diák vett részt. A színes irodalmi programsorozat vasárnap komolyzenei koncerttel zárul. 

Az Aranyeső résztvevői és zsűrije (Fotó: Lakatos János)
A diákokat és felkészítő tanáraikat Vörös Julianna, a rendezvénysorozat egyik fő szervezője üdvözölte, s bemutatta a zsűrit. Ez alkalommal Náray Éva és Molnár Krekity Olga volt a bírálóbizottság két tagja és Barta Júlia elnökölt.
Idén a szervezők Brasnyó István író, műfordító prózáját választották a verseny témájául. Brasnyó Gunarason és Topolyán járt általános iskolába, valamint Újvidéken fejezte be a gimnáziumot és a magyar tanszéket. Életrajza szerint rengeteget dolgozott írásain és műfordításain. Fekete J. József egy helyen így fogalmazott róla: „Téma és intenzitás, ez a két fogalom határozza meg szürrealista, költőivé tett prózáját. Olyasféle hatást kelt ez a prózavilág, mint a múlt századvégi, fényevesztett, gondosan retusált fotográfiák: kiszámítottságot és megtervezettséget sugároznak, valami esszenciálisat tükröznek, groteszkek, de méltóságot parancsolnak kompozíciójukkal, a belőlük kifelé irányuló, széttartó intenzitásigénnyel.”
A diákok három kategóriában (3-4, 5-6 és 7-8 osztályos) küzdöttek meg egymással és Brasnyó prózájával. A bírálóbizottság tagjai, saját bevallásuk szerint, élvezettel hallgatták a tehetséges fiatalokat, s mindhárman azon a véleményen voltak, hogy a mai rohanó világban nehéz lelassulni Brasnyó komótosan mesélő stílusához, viszont nagyon is szükség van rá. Barta Júlia a díjak átadásakor úgy fogalmazott, hogy mindenki nyert, aki részt vett a versenyen, már azzal is, hogy kiállt a közönség és a zsűri elé.
A legfiatalabbak kategóriájában Kőműves Csenge lett az első, az 5-6 osztályosok kategóriájában Bede Noémi, a 7-8. osztályosoknál pedig Dudás Nikolett. A verseny összes résztvevője diplomát kapott. Az idei Aranyeső községi szavalóversenyt a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi művelődési titkárság és a kishegyesi helyi közösség támogatták.

Kiállítás, előadások, koncert
Ma este 18 órától Irodalmi Kaszinóval folytatódik az idei literatúra rendezvénysorozat. A kaszinóban ez alkalommal a zEtna Könyvkiadó mutatkozik be. 
Pénteken a Forum Könyvkiadó könyvbusza 15 órától várja az érdeklődőket a könyvtár előtt, ahol 15:30-kor megkoszorúzzák a Csépe-emléktáblát, 15:40-kor pedig leleplezik a Hiador-emléktáblát. 15:45-kor Szőke Anna fogja megnyitni Silling M. Mária: Találkozások című kiállítását, majd 16:30-kor az önkormányzat tanácstermében Sági Varga Kinga fog Silling Istvánnal beszélgetni a szerző Barangolások Nyugat-Bácskában című könyvéről.
17:15-kor ugyanitt Györe Géza: A vajdasági magyar pedagógiai szakírás 1945 és 1990 között címen fog előadást tartani. 18 órától az általános iskola galériájában Himnuszt zengenek múltunkról – Kishegyes egykori paraszti társadalmának konyhai eszközei című kiállítást lehet megtekinteni. A Művelődési Otthonban fél héttől a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fogja bemutatni a Kilencen, mint a gonoszok című előadását.
Az eseménysorozat vasárnap fog véget érni, az iskola galériájában 11 órakor kezdődő Trio Diabolico komolyzenei koncertjével. A Hegyesi Literatúrát a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, a Tartományi Művelődési Titkárság és kishegyesi helyi közösség támogatják, együttműködő partner az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola.
L.J.
2013. szeptember 26., 13:00
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...