"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. november 20., szerda

"A MAGAD HELYÉN" SIKER A SZŰCS IMRE SZAVALÓVERSENYEN!

Vajdaság 18 településének 22 általános iskolájából összesen 74 tanuló vett részt az udvarnoki III. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyen november 9-én.
A címadó Szűgyi Zoltán-versen kívül még mindig Fehér Ferenc Apám citerája, Pap József Az én nyulam ilyen és Etuka gondjai című alkotás vezetett a Jó Pajtás 43. nyelvművelő versenyének költészeti toplistáján, jóllehet az erre az alkalomra megjelent Ezüsttulipán (Válogatás a vajdasági magyar gyermekirodalomból vers- és prózamondóknak/ Összeállította: Bordás Győző/ Illusztrálta és a borítótervet készítette: Szalma Viktória - Újvidék, Forum-Magyar Szó-Jó Pajtás, 2013) című gyermekvers-antológia bő választékot, sok-sok izgalmas kihívást tartogatott a versmondóknak. A szerkesztő, Bordás Győző utószavából idézve próbálom összegezni nemcsak a verseny jelentőségét, hanem a kötet időszerűségét is: „Sok mindent figyelembe véve, s nem utolsósorban az okból, hogy íróinknak az 1920 és 1945 közötti időszakból még nem készült felénk ilyen jellegű versgyűjteménye (…), a válogató úgy döntött, hogy a vajdasági magyar irodalom egészéből merít. Mintegy ötven költő több mint kétszáz verse szerepel e kötetben.
Jelentős vállalkozása ez a vajdasági magyar költészetnek, hiszen esztétikai értéket hordozó darabjai találhatók meg az antológiában. Általa kiszélesednek a gyermekvers standardizált formái és témakörei, miközben szinte megrajzolható a gyermekvers fogalmának alakulásgörbéje is irodalmunkban. Az Ezüsttulipán — mély meggyőződésünk szerint — magán viseli a vajdasági magyar költészet egészének tapasztalatait, azokat a formai és nyelvi, valamint tartalmi jegyeket, amelyek leginkább jellemzőek íróink költészeti világára.’’
A vajdasági írók-költők munkásságát népszerűsítő Szűcs Imre gyermekversmondó versenyt Pál Károly kezdeményezésére hívta életre a Jó Pajtás, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a támogatók között pedig ott szerepelt/szerepel Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata is.
Szűcs Imre, gyermekköltészetünk egyik legnépszerűbb alakja Udvarnokon született, nem véletlenül vette fel tehát a helybeli magyar művelődési egyesület és a nyelvművelő vetélkedő is az ő nevét. Lennert Géza, a Jó Pajtás nyugdíjba vonuló felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársukról, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a születésnapjához kötődően szervezték meg — immár harmadik alkalommal — a versenyt.
A vetélkedő után Bordás Győző elmondta, hogy milyen megfontolásból látott hozzá a könyv szerkesztéséhez, Virág Gábor, a Forum igazgatója pedig arról számolt be, hogy a jövőben több gyermekkönyv kiadását is tervezik.
Az eredményhirdetés feszült pillanatait szerencsésen átvészelte a háromtagú zsűri (Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Nagy Magdolna, a Napsugár gyermekrovat szerkesztője és Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Versmondók Egyesületének alapító elnöke), mely a következő versmondókat díjazta:
Elsősök-másodikosok korosztálya:
1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar.
Harmadikosok-negyedikesek korosztálya:
1. Lukács Melissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikesek-hatodikosok korosztálya: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea.
Hetedikesek-nyolcadikosok korosztálya: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...