"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. november 11., hétfő

LENGYEL ÁGNES ELSŐ, BOJKO ANDREJ ÉS SZŐKE REBEKA MÁSODIK!

Az én nyulam ilyen

Pap József költeménye volt az egyik legnépszerűbb a vajdasági költészetet éltető III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Versenyen – Udvarnokon szombaton csaknem hetven versmondó gyűlt össze

 

A délvidéki/vajdasági költészet jegyében zajlott szombaton Udvarnokon a III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny, amelyet Pál Károly kezdeményezésére hívtak életre, és amely egyúttal a Jó Pajtás gyermeklap 43. nyelvművelő versenyének is számít.
Lennert Géza, a lap felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársról, Szűcs Imre gyermekköltőről, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a szülőfalujában és születésnapjához kötődően, valamint a magyar nyelv napjához közel eső időpontban szervezik meg a versenyt, amellyel szeretnék életben tartani a gyermeklap által évtizedeken át megszervezett nyelvművelő verseny hagyományát is.
Négy kategóriából kerültek ki a legeredményesebbek (Fotó: Ótos András)
Tekintettel arra, hogy a vetélkedő egyik célja a vajdasági költészet népszerűsítése, a diákoknak és felkészítő tanáraiknak idén nagy segítséget jelentett a Forum Könyvkiadó gondozásában idén napvilágot látott Ezüsttulipáncímű kötet, melynek anyagát Bordás Győző válogatta az elmúlt száz év gyermekköltészeti terméséből. A vetélkedőt követően a szerkesztőn kívül a kiadó nevében Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója, továbbá Molnár Krekity Olga recenzens szóltak a kötetről. Bordás örömének adott hangot, hogy az általa válogatott versek életre keltek, mint mondta, elvárásainak megfelelően nyúlt egy-egy korosztály egy bizonyos szerzőhöz vagy egyes költeményekhez. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a kötet szolgálni fogja a következő nemzedékeket is, csakúgy mint a nagy sikerű Messzike (1978), amely harminchárom vajdasági költő verseit tartalmazza, és évtizedeken át szolgálta a versmondókat. Az Ezüsttulipán hatvan szerző mintegy 170 versét tartalmazza.
A szombati vetélkedőre 67-en érkeztek a tartomány szinte minden tájáról, és egy-két kivételtől eltekintve valóban térségeink költészetéből válogattak. Pap József, Fehér Ferenc költeményei, vagy Szenteleky Kornél címadó verse, az Ezüsttulipán sokszor felhangzottak, a kortárs költők közül különösen népszerűnek bizonyultak Csorba Béla, Sinkovits Péter, Szűgyi Zoltán, Bogdán József, Csík Mónika, de Domonkos ésTolnai költeményei is, mint ahogyan a rendezvény névadójának, Szűcs Imrének a verse is. Az interpretálás számát illetően úgy tűnt, Pap József Az én nyulam ilyen című verse bizonyult a legnépszerűbbnek.
A vajdasági gyermekköltészet sajátos ünnepének felemelő, de egyúttal lehangoló pillanata az eredményhirdetés volt, minthogy a dolgok természetéből fakadóan egyeseknek örömöt, többeknek pedig csalódást okozott. Eredmények: Elsős-másodikos korosztály: 1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar. Harmadikos-negyedikes korosztály: 1. Lukács Melissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikes-hatodikos korosztály: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea. Hetedikes-nyolcadikos korosztály: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.
A vetélkedők teljesítményét a Molnár Krekity Olga (a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület alapító elnöke), Erdély Lenke (a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója) és Nagy Magdolna (napilapunk Napsugár gyermekrovatának szerkesztője) bírálta el. A látottakat értékelve Molnár Krekity Olga hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a vetélkedő a szép és helyes magyar nyelvhasználatra neveli a gyerekeket, emellett közel hozza a vajdasági magyar irodalom értékeit.

A díjazottak értékes könyvajándékban részesültek, noha minden fellépő ajándékcsomaggal távozott. A rendezvényt a Jó Pajtás, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, az újvidéki Atlantis Kiadó és magánszemélyek támogatták. A tervek szerint a következő rendezvényt jövő év november 8-án tartják meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...