"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. március 31., hétfő

AZ ÚJRATELEPÍTŐK ELSZÁNTSÁGÁVAL


Kishegyesen megünnepelték a falu napját, az újratelepítés 239. évfordulóját
Kiállítások, koncert, könyvbemutató, átadások
Egy településnek szüksége van új épületekre, új beruházásokra és új kapcsolatokra is. A ma átadott tűzoltóotthon nagyterme – amelynek adaptálását a Vajdasági Nagyberuházási Alap, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, Kishegyes önkormányzata, valamint a helyi közösség finanszírozta – lehetőséget teremt arra, hogy tanácskozásokat, szemináriumokat szervezzünk, ami lehetővé teszi, hogy változó világunk kihívásaira válaszolni tudó szakembereket képezhessünk, akik idővel majd az általunk lerakott alapokat fogják újra megerősíteni. A 239-es szám nem kerek és nem jubileumi. Időt ad azonban arra, hogy a jövő évi kettős jubileumra, a falu újratelepítésének 240-ik, valamint a hegyesi csata 160-ik évfordulójára méltóképpen felkészülhessünk, mind településünket mind lelkünket feldíszíthessük az ünneplésre és az újratelepítők elszántságával és összefogásával készüljünk a kettős évfordulóra – mondta többi között ifj. Virág Gábor, a kishegyesi helyi közösség titkára a falu napjának, az újratelepítés évfordulójának alkalmából megtartott ünnepségen.
A falunapi műsorsorozat Kishegyesen hétfőn a húsvéthétfői hagyományos koncerttel kezdődött, majd csütörtökön este folytatódott dr. Virág Gábor helytörténész A kishegyesi iparosság története című legújabb könyvének bemutatásával. A kötetet, amelynek első bemutatására több mint százan voltak kíváncsiak, Németh Ferenc, a Forum Kiadó igazgatója méltatta kiemelvén, hogy bár első látásra kevés dokumentum maradt fenn ebből az időből, mégis egy adatokban gazdag kötet született, amely egyesek számára akár családtörténeti kutatásokhoz is alapot szolgáltathat. A kötetet április folyamána könyvtár szervezésében ismét bemutatják majd. Szintén csütörtökön este a színházteremben a vajdasági magyar építészek alkotásairól és elképzeléseiről készített kiállítás nyílt meg. Ezen ifj. Horváth László köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pesti Attila nyitotta meg a kiállítást hangsúlyozván, hogy ezzel is szeretnék megváltoztatni azt a hozzáállást, miszerint az építészet nem számít művészetnek. A megnyitót követően az iskola felújított előcsarnokában a Kaltenecker – Juhász duó adott koncertet.
A falunapi ünnepségsorozat szombaton délután kezdődött a tűzoltóotthon tanácstermének ünnepélyes átadásával. Az alkalmi ünnepségen először Szűgyi István polgármester mondott köszönetet azoknak a kishegyesieknek, akik sokat tettek azért, hogy a felújítási terv megvalósuljon. Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy az egész közösségnek köszönetet kell mondani, mert ez a közösség öt évvel ezelőtt felébredt, s újabbnál újabb terveket fogalmaz meg, és meg is tesz mindent, hogy ezek a tervek valóra váljanak. Mint mondta, öröm volt sikerre segíteni ezeket az elképzeléseket, s mint hangsúlyozta, reméli május 11-e után még inkább így lesz majd. A felújított termet Pásztor István, Szűgyi István és Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese együttesen adták át, majd a teremben Szűgyi István és ifj. Virág Gábor, Isaszeg képviseletében Magyari Oszkár, Budapest XVI. Kerülete nevében pedig Kovács Rajmond alpolgármester aláírták a testvér-települési együttműködésről szóló megállapodást, amellyel hivatalossá tették az eddig kialakult együttműködést.
A falunap ezt követően ünnepi szentmisével folytatódott, amelynek keretében köszöntötték Kocsis Miklós helybeli kántort, kántori munkásságának 25 éves évfordulója alkalmából. A misét követően átadták rendeltetésének az iskola kiállítási csarnokát, amelyen Molnár Márta igazgatónő mondott köszönetet a támogatásért a Budapast XVI. kerülete önkormányzatának, valamint a helybeli vállalkozóknak a támogatásért. A felújított csarnokban dr. Szőke Anna megnyitotta a Nagyanyáink hagyatéka című kézműves kiállítást.
Az esti ünnepi műsor első részében a helybeli Petőfi Művelődési Egyesület tagjai léptek fel, majd a budapesti Jazzmania Big Band együttes tartott egész esetet betöltő koncertet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...