"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. május 27., kedd

TOVÁBBKÉPZÉS AZ ISKOLÁNKBAN - PÁLYÁZATÍRÁST TANULTUNK


Nem a számla a fontos, hanem a vállalt feladat végrehajtása - Ha a megvalósítás nagyon eltér a tervektől, szerződésmódosításra van szükség - Korrekt helyzetértékelés és feladatvállalás
A hazai és európai pályázatokra való felkészítés keretében a Kishegyesi Fejlesztési Társulás szervezésében egy négy hétvégés szeminárium kezdődött a megnyert pályázatok végrehajtásáról a civil szervezetek képviselői számára. Az első hétvégén, amelyet Kővágó Zoltán, a szegedi és a veszprémi egyetemek szakelőadója vezetett, a Strukturális Alapok támogatáspolitikájáról és a projektek megvalósításáról beszélgettek.
A sikeres pályázatok esetében, mint a szemináriumon többször is elhangzott, mindig tudni kell, hogy a pályázónak bizonyítania kell, hogy megfelelt a vállalt feladatoknak. Nem a számla a legfontosabb, hiszen számlát lehet szerezni, a lényeg, hogy mi van a számla mögött, milyen tevékenységet fed. A pályázat ugyanis egy úgymond igérvény, amelyben azt kell leírni, hogy mit mikor és kivel akarunk valamit megvalósítani s utána igazoljuk is, hogy pontosan ezt tettük. Természetesen mindig számítani kell arra, hogy lesznek eltérések, sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor biztosra vehető, hogy a tervekhez képest lesznek eltérések, és ezeket az Európai Unióban is tolerálják, de csak tíz százalékig. Amennyiben az eltérés ettől nagyobb, módosítani kell a szerződést. A másik szabály, hogy a pályázatot akkor tekintik sikeresnek, ha az legalább 75-80 százalékban megvalósult és végezetül van még egy fontos szabály, mégpedig az, hogy minden, amit leírtunk, bármikor számon kérhető. Mindezek azt sugallják, hogy a pályázatok esetében a megvalósítást illetően is nagyon szigorúak a szabályok, ami alapvetően azt jelenti, hogy a lehető legkorrektebbül kell leírni a valóságot és felvázolni a feladatokat. Ha ugyanis a pályázóra csak egyszer is rábizonyítható a csalás, nemcsak a büntetéstől kell tartania, hanem attól is, hogy újabb esélyt már aligha kaphat - hangzott el többi között a szeminárium első hétvégéjén.
A következő hétvégén a pályáztatóval történő együttműködésről és a projektek szakmai végrehajtásáról és ellenőrzésének dokumentumairól tárgyalnak.
                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...