"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. augusztus 12., kedd

ADJA TOVÁBB A NYELV SZERETETÉT


Középpontban a vers- és szövegtanulás – Megkezdődött a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének nyári Szép szó tábora
A verstanuláson kívül jut majd idő játékra is a tanyán
Vasárnap este a kishegyesi Kátai-tanyán megkezdődött a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének sorrendben ötödik tábora. A táborokat eddig több alkalommal Horgoson, majd Bácsfeketehegyen tartották. Az idén, mint Hajvert Ákos, az egyesület elnöke mondja, azért döntöttek a Kátai-tanya mellett, mert Bácsfeketehegyen, az egyesület székhelyén még nem készült el a felújítás alatt álló kultúrotthon, ahol az elszállásolást is meg lehet majd oldani.
– Örömünkre szolgál azonban, hogy az idei az eddigi legtömegesebb táborunk, és nagyon örülünk annak is, hogy sokan jöttek a szórványból. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak versmondók vannak itt, és nem is kell, hogy mindenki versmondóvá váljon. Már az is nagy eredmény lesz, és elértük célunkat, ha a táborozók tovább tudják majd adni a nyelv iránti szeretetet. Visszatértünk a klasszikus tábori formához, nem az az elsődleges cél, mint korábban többször is, hogy egy megadott műsort készítsünk és gyakoroljunk be, amivel azután esetleg tájolni is lehet. Ezúttal a vers- és szövegtanulás lesz a középpontban. Több csoportban dolgozunk, de foglalkozunk majd a felkészüléssel is, de ugyanígy például a balladák drámapedagógiai megközelítésével, a hangszerek használatával is. A legkisebbeket két csoportra, kezdőkre és haladókra osztottuk – hallottuk Hajvert Ákostól.
Az egyesületi elnök szerint a tábor egyik fontos momentuma lesz Mezei Zoltán Morcogi című filmjének bemutatója. Itt lesz a táborban a szerző és Wiegmann Alfréd rendező is, akikkel a fiatalok természetesen elbeszélgethetnek.
– Elsősorban a nagycsoportosokkal foglalkoznak majd, de rangos előadók lesznek a középső csoport esetében is, például Hajós Zsuzsa drámapedagógus, a legkisebbekkel pedig Lódi Andrea drámapedagógus, továbbá Singl Zsófia, Krekity Olga, valamint Pál Ágnes logopédus foglalkozik.
A tábor befejező napján, mint minden alkalommal, ezúttal is tartanak majd egy zárórendezvényt, amelyen bemutatkoznak a házibajnokság legjobbjai, vagyis mindenki azzal, amit a táborban tanult.
– A verstanulás lesz tehát a középpontban, de figyelembe vesszük azt, hogy az idén a reneszánsz és a Biblia éve van. A téli Szép szó tábort a reneszánsznak szenteltük, de most a nyárit nem szenteljük a Bibliának. Mivel azonban foglalkozunk a Kövek zsoltára című műsorunk kibővítésével, amelyben most már nemcsak versmondók lesznek, hanem előadóművészek is, valamilyen formában mégis megemlékezünk a Biblia évéről is. A zárórendezvény tehát egy gálaműsor lesz, ha úgy tetszik egy házi döntő. Lehet, hogy azután az itt tanultak majd részét képezik annak, amivel a gyerekek műsorokat készíthetnek és tájolhatnak, de mint mondtam, nem ez az elsődleges cél – mondta Hajvert Ákos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...