"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. augusztus 26., kedd

JUTALOMKIRÁNDULÁSOK, JÁTSZÓHÁZAK

Az iskola és a civil szervezetek a nyáron át is gondoskodtak a gyerekek tartalmas szünidei időtöltéséről
A sok nyári játszóház egyike (Papp Imre)
Éveken, sőt évtizedeken át volt gyakori megjegyzése a szülőknek, hogy a gyerekek azért kallódnak nyáron, mert senki sem szervez számukra semmilyen rendezvényt, foglalatosságot. Úgy látszik azonban, hogy e téren merőben megváltozott a helyzet, amelyik gyereknek csak egy kis kedve is van arra, hogy a semmittevésen kívül mással is eltölthesse a szünidőt, az most találhatott magának szórakozási lehetőséget.
A lehetőségek bemutatását valószínűleg a legkézenfekvőbbekkel, a játszóterekkel kell kezdeni. Az utóbbi néhány esztendőben ugyanis több játszótér létesült Kishegyesen, többi között az Alvég és a Malom utcákban, a parkban és a romatelepen. Iskolaidőben csak hétvégeken lehet látni ezeken hintázó, labdázó gyerekeket, most, a szünidő alatt szinte minden este volt használója a hintáknak, libikókáknak. Nem feledkeztek meg a gyerekekről a Női Fórumban sem. Kattanj a nyárra! elnevezésű akciójuk egész nyáron át tartott, amelynek keretében a Dombos Polgárok Egyesületével közösen szerveztek kerékpártúrát a Kaszálóban, amelyen elsősorban családok vettek részt. Ugyanitt zajlott egy másik megmozdulás is, a füvészkedés, amikor a gyerekek a határt járva elsősorban gyógyfüveket gyűjtöttek, hogy egy későbbi teadélutánon elfogyasszák azt. Több alkalommal volt játszóház például Dombosi kaszinójátékok címmel, utána a művelődési egyesülettel közösen volt Búcsúfia alkotóház, kőfestés és szénrajz, valamint sakkverseny is. Legutóbb a Szent István-napi sokadalomnak örülhettek a gyerekek és felnőttek egyaránt, hisz a játszóházon kívül volt szalonnasütés, nosztalgiadiszkó és tűzijáték is, de volt rendőrségi és tűzoltó-bemutató is. Azoknak tehát, akiknek nem futotta nyaralásra, majdnem minden hétvégén volt szórakozási lehetősége.
Az élménydús nyári elfoglaltságok szervezéséből az iskola sem maradt ki. A múlt hétvégén érkezett haza egy egyhetes budapesti, XVI. kerületi látogatásról egy harminc fős csoport, mint megtudtuk, elsősorban azok voltak jutalomkiránduláson, akik valamilyen versenyen képviselték az iskolát, legyen az akár matematika verseny, vagy atlétika. A csoportban elsősorban felsősök voltak, és nemcsak Budapesten jártak, hanem számtalan kirándulásra vitték el őket, többek között Esztergomba, Visegrádra, a gödöllői kastélyba, a veresegyházi medvefarmra, de megtekinthették a Parlamentet és a budai várat is. Vonattal utaztak, az útiköltséget a község fizette, a topolyai állomásra pedig a bácsfeketehegyi birtok autóbusza vitte őket. Júliusban egy tízfős csoport Isaszegen, a testvértelepülésen járt táborozáson, az ottani Damjanich János Általános Iskola vendégei voltak. A kiemelkedő eredményeket elért gyerekek utazhattak, s a táborban elsősorban kézműves foglalkozásokkal ismerkedtek, de ők is sokat kirándultak a környéken. Szintén júliusban volt kétnapos vendégségben Békésszentandráson az iskola húszfős csoportja, ezúttal sporttalálkozókra mentek.
Az idei nyár kapcsán tehát aligha mondhatja bárki is, hogy a gyerekeknek nem volt lehetőségük a hasznos időtöltésre, és magukra voltak utalva, ha szórakozni akartak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...