"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. november 5., szerda

AZ ORSZÁG KERÁMIAMŰVÉSZETÉNEK KÖZPONTJA LEHET


Kiállításmegnyitó és felkészülés a kishegyesi Dévity Imre Kerámiai Művésztelep fél évszázados fennállásának megünneplésére
Ifj. Virág Gábor megnyitja a kiállítást
ifj. Virág Gábor megnyitja a kiállítást
A hét végén Kishegyesen megnyílt az idei 49. Dévity Imre Kerámiai Művésztelep alkotásainak kiállítása, majd az alkotók, kultúrszervezők és közéleti személyek alkalmi tanácskozást tartottak a művésztelep jövőjéről, különös tekintettel arra, hogy az intézmény jövőre ünnepli fennállásának fél évszázadát.
– Azt is szimbolikusnak érzem, hogy Kishegyes összművészeti fesztiválja éppen egy olyan helyszínen talált otthonra, ahol évtizedekkel, századokkal ezelőtt a vályogot verték, amelyből a falu házai épültek. Tolnai Ottó a Hegyalja utcát egyik szövegében a Telecskai dombok Grand Canyonjának nevezte, s talán nem tévedünk, ha a kerámiatelep 49 év alatt elkészült alkotásait a Telecskai dombok agyaghadseregének nevezzük, amelynek az a feladata, többi között, hogy megvédjen bennünket a mostoha idők viharaitól. Első pillanatra túlzásnak tűnhet az összehasonlítás, de egyáltalán nem így van, és ezt azzal bizonyíthatjuk, hogy e gazdag gyűjteménynek az 50. évforduló alkalmából egy olyan helyszínt biztosítunk, amely büszkén mesél a múltról, lehetőséget teremtve a jövőnek – mondta többi között a kiállítást megnyitva ifj. Virág Gábor író, a helyi közösség titkára.
A kiállításmegnyitót követően a könyvtárban megbeszélést tartottak a művésztelep jövőjéről, elsősorban arról, hogyan kellene megemlékezni jövőre a fél évszázados fennállásról. Mint elhangzott, Kishegyes Aranđelovac mellett az ország kerámiaművészeti központja lehet, s ennek érdekében többet kell pályázni annak érdekében is, hogy a jövőben, akárcsak a múltban, ismert alkotók vegyenek részt a telep munkájában, de annak érdekében is, hogy már jövőre nyíljon meg egy állandó kiállítás az elmúlt 50 esztendő alkotásaiból. Rámutattak arra is, hogy annak idején a téglagyár volt a művésztelep fő támogatója, s az intézmény támogatásától a jelenlegi tulajdonos, a Wienerberger képviselője sem zárkózott el. A résztvevők arra is rámutattak, hogy szervezeti szempontból is rendezni kellene a művésztelep státusát. Jelenleg a művelődési egyesület keretében működik, de fel kellene mérni, nem lenne-e hasznosabb létrehozni az önálló szervezetet. Arra mindenképpen szükség van, hogy a jövő évi jubileummal kapcsolatban alakuljon egy szervező bizottság. A tervek szerint az évfordulóról jövő őszre emlékeznek meg ünnepélyesen, előtte nyáron megtartják a jubileumi művésztelepet.
A tanácskozáson olyan határozat született, hogy a hét végén a résztvevőkből álló testület még egyszer összeül Szabadkán, hogy konkrét teendőkre lebontva határozza meg a feladatokat, különös tekintettel arra, hogy a jubileummal kapcsolatban több pályázatot kell benyújtani a miniusztériumokhoz, tartományi titkárságokhoz és más támogatókhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...