"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. november 11., kedd

A VERSMONDÁST ÉRTÉKELJÜK, NEM A SÉRÜLÉS FOKÁT


Fontos a művészetek iránti fogékonyságot kialakítani a sérült gyerekek körében is - Bácsfeketehegyen a hét végén megtartották a III.Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót
                                    Önfeledt éneklés a Zabhegyezők irányításával
Önfeledt éneklés a Zabhegyezők irányításával
Mintegy kilencven fogyatékkal élő gyerek vett részt a hét végén a Bácsfeketehegyen megszervezett sorrendben III. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozón, elsősorban Vajdaságból, de voltak a találkozónak magyarországi vendégei is. A versenyzők délelőtt 10 órától léptek fel, és a késő délután megtartott gálaműsor keretében vették át a zsűri által odítélt elismeréseket.
A találkozó egyik fő szervezője Pál Ágnes elmondta, hogy a rendezvény elsősorban találkozó jellegű, de a szakmai zsűri értékelést is ad az elhangzottakról.
-Úgy határoztunk, hogy a vers vagy szövegmondást értékeljük, és nem foglalkozunk azzal, hogy az előadónak milyen fokú a korlátozottsága. E kérdésben egyébként igen parázs vita folyt az értékelési megbeszélésen, de végül is ez az álláspont győzött. Fontos azt is megjegyezni, hogy már kezd kialakulni a találkozón résztvevők köre, bár nagyon szeretnénk, ha ez a kör tovább bővülne. Eddig ugyanis főleg Bácskából érkeztek versenyzők, de jó lenne, ha a találkozón a jövőben bánáti résztvevőink is lennének. A találkozón másodízben voltak jelen a kiskörösiek, akikkel állandósult a kapcsolatunk. Nagyon lényeges az is, hogy a színvonal évről – évre emelkedik, főleg a versek és szövegek megválasztásában. Kedvező az is, hogy nemcsak verseket, hanem szövegeket is, elsősorban meséket mondanak a gyerekek. Egyedüli feltételünk az volt, hogy magyar szerző verse legyen, vagy magyar népmese. Külön szeretnék köszönetet mondani a bácskossuthfalvi Zabhegyezők Vigyori csoportjának, amely a találkozó egész ideje alatt foglalkozott a verset éppen nem mondó gyerekekkel, és ezzel segítették a zökkenőmentes munkát—mondta Pál Ágnes.
Nagy Istvántól a kiskőrösi fogyatékosok iskolájának igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy már korábban is voltak a bácsfeketehegyi találkozón, s olyan együttműködést alakítottak ki, hogy az általuk szervezett országos versenyen az itteni győztesek is fellépnek, ahogyan itt is felléphettek az ottani legjobbak.
A társszervezők az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete voltak, a fő támogató pedig a bácsfeketehegyi művelődési egyesület. Az Izida nevében Papp Júlia elnök köszönte meg a gyerekeknek a részvételt, a pedagógusoknak és szülőknek a felkészítést, továbbá a támogatást a Munkaügyi Minisztériumnak, a BCIF Alapítványnak és a művelődési egyesületnek a támogatást.
A Barta Júlia, Jelasics – Sutus Ágota és Tóth Anita összetételű zsűri döntése alapján kategóriánként a győztesek Berkecz József, Simić Hajnalka, Szabó Attila, Vásár Róbert és Ágoston Ferenc lettek. A kiskőrösi Felfénylő Szavak elnevezésű vetélkedőre Hajdú Krisztina és Vásár Róbert kaptak meghívást. A vetélkedő minden résztvevője elismerő oklevélben és alkalmi ajándékban részesült. A találkozó a Baraparty együttes koncertjével zárult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...