"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. április 12., hétfő

DRÁMAFUTÁRKODTUNK

FELSŐSEINKNEK SZERVEZTÜK:

A Vajdasági Magyar Drámapedagógia Társaság Drámafutár elnevezésű programja a 2009/10-es tanév második felében 1.000.000. forintot nyert a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiumának pályázatán. Drámafutár program célja az volt, hogy gyakorlati úton ismertessék meg Vajdaság-szerte a drámapedagógia egyik módszeregyüttesét, a tanítási drámát. A program utazó drámatanára a bácsfeketehegyi Fekete Ágnes volt, mentorai pedig a budapesti Káva Kulturális Műhely színházi nevelési társulatának tagjai. A Szülőföld Alap támogatásával a vajdasági általános- és középiskolák magyar tannyelvű tagozatai számára hat különböző témájú drámaórát biztosítottak, melyek közül az iskolák szabadon választhattak (a drámaórák mindegyike egy-egy a diákokat érintő emberi, erkölcsi és társadalmi problémáról szólt: kiközösítés, társadalmi erőszak, identitás-megőrzés, felelősség stb).
Az ötven tanítási drámaórát biztosító pályázat révén 12 település 16 iskolájának 1022 diákja ismerhette meg a tanítási drámát, mint izgalmas gondolkodási formát. A módszer azt kínálta a diákoknak, hogy egyenrangú partnerként gondolkodjanak a foglalkozást vezető drámatanárral egy adott probléma kapcsán, egy konkrét történeten keresztül, színházi játékok segítségével. Elvárásuk ebből a szempontból az volt, hogy a feldolgozott kérdések kapcsán elinduljon bennük egy gondolkodás-váltás. Megtapasztalják a problémákról való nyitott "játék" és beszélgetés élményét, így igényük alakuljon ki a közös gondolkodásra. Megtapasztalják az elfogadó légkörben való tanulás élményét, megismerjék egymás gondolatait, hogy ez is hozzájáruljon az osztályon belüli feszültségek oldódásához. Elvárásuk beigazolódott, hisz a játékkedv, a közös történetalakítás, egymás véleményének meghallgatása, a rengeteg kérdés, melyek a történetek kapcsán felmerülnek, s a közös megoldási lehetőségek keresése összekovácsolhatta az osztályokat, s minden esetben egy következő drámaóra beiktatását kérték.
A program megvalósítását a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárságtámogatása segítette ki. 
Nálunk is jártak! Diákjaink örömmel kapcsolódtak be a munkába.
Időpont
Iskola, település
Osztály
Február 8.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
8.
Február 8.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
7.
Február 9.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
8.
Február 9.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
7.
Február 10.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
7.
Április 12.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
5.
Április 12.Ady Endre Kísérleti Á.I., Kishegyes
5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...