"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. április 12., hétfő

Kevés a középiskolás szavaló - Újra Hajvert Ákos a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke – Megtartották az első Arcok üveg mögött című versmondó vetélkedőt


Szombaton a bácsfeketehegyi kultúrotthonban megtartotta tisztújító értekezletét a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, amelyen újraválasztották Hajvert Ákos eddigi elnököt, Szatmári Melitta alelnököt és ideiglenesen Farkas Hajnalka titkárt is, bár ő személyes okokra hivatkozva kérte felmentését. A közgyűlés a meglevő mellé még egy alelnököt választott Csernai Adrien személyében.
Az elnökség tagjai Csőke Csilla, Bordás Katalin, Barta Júlia, Lajszt Brigitta, Szarka Ákos és Domány Zoltán, a felügyelő bizottságba pedig Kalmár Zsuzsannát, Vukosavljev Ivánt és Lódi Andreát választották.
A közgyűlés megítélése szerint a tizenöt éves múltra visszatekintő egyesület 2006-ban történt újraszervezése után sikeres időszakot zárt. Már az első évben azonnal megszervezték az egyesület nyári táborát, amelyből azóta évente kettőt is tartanak, de rendeztek három versmondó vetélkedőt, több válogató versenyt és három előadást is. Hajvert Ákos beszámolójában elhangzott, hogy a többi év is hasonló eredményekkel zárult, és meg kell említeni, hogy tevékenységére számos pályázaton kapott anyagi támogatást itthon és külföldön egyaránt. A pénzügyi helyzetről szólva Farkas Hajnalka rámutatott, hogy az elmúlt négy év alatt a szervezet 56 pályázatot nyújtott be, és 43 sikeres is volt.
A versmondás időszerű problémáiról szólva legtöbben azt emelték ki, hogy a versenyeken kevés a középiskolás, ezért úgy határoztak, az elkövetkező időszakban többet kell tenni azért, hogy sikerüljön megszólítani ezt a korosztályt is, és természetesen ki kell építeni a szorosabb kapcsolatokat a középiskolai tanárokkal. Továbbá szorgalmazni fogják, hogy helyi szinten is alakuljanak versmondó műhelyek.
A tisztújító értekezlet előtt először tartották meg az Arcok üveg mögöttcímű vetélkedőt, amelyen versfordításokat mondtak a résztvevők. A legkisebbek korosztályában első lett Lukács Anna, második Bede Noémi, harmadik Bede Anett. Az ifjúsági kategóriában első Szarka Ákos, második Lajszt Brigitta, harmadik Kancsár Larissza. A felnőtt kategóriában Kasza Zsanett és Kapornyai Lívia kaptak elismerést. A szavalatokat a Kalmár Zsuzsa, Vukosavljev Iván és Krekity Olga összetételű zsűri bírálta el. A díjazottak könyvjutalmait a Timp Kiadó ajándékozta az egyesületnek. A verseny szünetében a résztvevők megtekinthették Varga Zsuzsanna és Ciger Mónika fényképkiállítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...