"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. április 7., szerda

KEZDŐDIK AZ ELSŐSÖK IRATKOZÁSA


Kishegyesen három, Bácsfeketehegyen kettő, Szeghegyen egy elsős tagozatra számítanak – Ősztől nem lesznek gyógypedagógiai osztályok
Kishegyes község iskoláiban a jövő hét elején kezdődik az iratkozás az elsősök számára, s bár úgy hirdették meg, hogy hétfőn és kedden várják a szülőket, reggel 8-tól 12 óráig, de – mint mondják – a törvény értelmében május végéig kell beiratkozni.
Kishegyesen, mint Molnár Márta igazgatónő tájékoztatott bennünket, az óvodai adatok szerint 59-en lesznek a magyar tannyelvű tagozatokban és négyen a szerb nyelvűben. Ez azt jelenti, hogy a szerb ajkú diákok összevont tagozatra fognak járni. A magyar tagozatok esetében kérni fogják, hogy három osztály alakuljon, elsősorban azért, mert nem nyílnak gyógypedagógiai tagozatok. Az előző években 5-6 gyerekből állt egy-egy gyógypedagógiai osztály. A három osztályra az igazgatónő szerint elsősorban azért van szükség, mert megszűnnek a gyógypedagógiai osztályok, és ez kétségtelenül megnehezíti a tanárok munkáját. A rendeletek szerint is duplán számít egy gyengébb képességű gyerek ez esetben. Remélik, hogy a minisztérium helyt ad kérésüknek.
Bácsfeketehegyen, mint Bojtos Béla igazgatótól megtudtuk, 28 magyar és 18 szerb ajkú elsős lesz idén. Ez azt jelenti, hogy egy magyar és egy szerb tagozat indul. Eddig 2-2 gyógypedagógiai osztály is volt magyar és szerb nyelven, de ősztől már nem indítanak ilyen tagozatot. Az iratkozás hivatalosan hétfőn kezdődik, de a jelentkezéseket már a hónap eleje óta elfogadják, a határidőt a rendeletek keretében szabták meg, vagyis május végéig lehet jelentkezni. Mint az igazgató mondja, az egyedüli feltétel, hogy iskoláskorú legyen a gyerek. A képességvizsgálatok ugyan továbbra is folynak, de ezek nem befolyásolják az iratkozást.
Szeghegyen lesz a jelek szerint a legkevesebb elsős, Jelica Tomašević igazgatónő szerint még nem tudni pontosan, 22-en vagy 24-en lesznek-e. Ez azt jelenti, hogy csak egy tagozat indul, pedig a korábbi években mindig volt két osztályra való kisdiák. Az iratkozás itt is a jövő héten indul. Az iskolában a korábbi években nem volt gyógypedagógiai tagozat, a néhány gyengébb képességű gyerek a bácsfeketehegyi iskolába járt. Az igazgatónő szerint nem kérdéses, hogy ősztől alkalmazni kell az inkluzív oktatási módszert, de kérdés, hogy mi legyen azokkal, akik eddig gyógypedagógiai tagozatra jártak. Kérdés ugyanis, hogyan tudnak beilleszkedni a magasabb követelményű tagozatok munkájába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...