"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. november 19., péntek

HATÁRTALANUL!

2010. november 19-én kétezerötszáz kötetet és jelentős taneszközmennyiséget adtunk át a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának
Nemcsak az iskola, az egész község ünnepelt
Alapítványunk a kishegyesi Iskolanapokon
Rúzsa Magdi ismert énekesnő szülőfalujának Ady Endre Kísérleti Általános Iskolája ebben az esztendőben november 19–20-án tartotta hagyományos Iskolanapok rendezvényét. Az esemény alkalmával a Határtalanul Alapítvány az iskolakönyvtár készletét 2500 kötettel bővítette, a tanintézményt pedig jelentős mennyiségű taneszközzel támogatta.
A kétnapos programsorozat az adományozott könyvek hivatalos átadásával kezdődött, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel (a négyszáz fős terembe közel ötszázan zsúfolódtak be!) a község színháztermében tartott gálaműsorral folytatódott. Az est ünnepi szónokai a Határtalanul Alapítvány tagjai voltak: köztük Erdélyi László, a kuratórium társelnöke az alapítványt, az azt alapító Horváth Gábor Miklós emellett az Új Katedra folyóiratot, Hardy F. Gábor kurátor pedig – annak főosztályvezetőjeként – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságát is képviselte.
Erdélyi László beszédében kiemelte: a XVI. kerületi székhelyű alapítvány számára egy pillanatig sem volt kérdés, hogy 7 erdélyi, 1 felvidéki és 12 kárpátaljai könyvtáralapításuk/-bővítésük után melyik lesz az első délvidéki falu, amelyet könyvekkel és taneszközökkel segíteni fognak. Elmondta: a kerülettel testvér-települési kapcsolatban álló Kishegyes részére történő adománygyűjtéshez a kerület több iskolája is csatlakozott.
Hardy F. Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság Oktatási, Fejlesztéspolitikai, Statisztikai és Szervezési Főosztálya vezetője beszédében kitért arra, hogy szinte nincs olyan államtitkári/miniszteri értekezlet, kormány- és parlamenti ülés, ahol ne lenne napirenden a külhoni magyarok kérdése, a külhoni magyarság s ezen belül az iskoláskorúak sorsa ugyanis kiemelt helyet foglal el az előttük álló feladatok között. „Ezért is működik államtitkárságunkon a Határon Túli Magyarok Osztálya – tette hozzá a főosztályvezető, majd így folytatta: – Sok restanciát, elmaradt ügyet, gondot, problémát kell megoldanunk. Az elmúlt nyolc s a korábbi negyven év hátralékának feldolgozásához bizony sok időre van szükség. Ehhez a türelmüket kérjük. Magam pedig ígérhetem, hogy figyelmünk nem csökken, nemzettársainkról nem feledkezünk meg.” Szavait azzal zárta, hogy éppen ez idő tájt mérik fel, az anyaországi diákok külhoni osztálykirándulásai megvalósításához mely települések jöhetnek szóba, ő pedig a legjobb ajánlást fogja hazavinni Kishegyesről.
Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola ebben a tanévben a második négyéves megbízatását megkezdett igazgatója, a Szó-Beszéd című helyi lap főszerkesztője, Molnár Márta által vezetett, igen magas színvonalú előadásban a továbbiakban Ady művei hangzottak el magyar és szerb nyelven. A színpadon látottakat-hallottakat tánccsoportok produkciói és három zongorista kislány hatkezes átiratai színesítették. A műsor után az iskola ebédlőjében a vendégek állófogadáson, az aulában pedig éjszakába nyúló táncmulatságon vettek részt.
Az alapítvány küldöttsége másnap megtekintette Kishegyes nevezetességeit: a romantikus környezetű Kátai Vendégházat, az igazi kuriózum Pékmúzeumot, a minden igényt kielégítő Kátai Tanyát, a Csete György tervei alapján emelt Kemencekápolnát és a hányatott sorsú, nagyrészt elpusztított 1848-as emlékmű hiteles mását a Nyugati temetőben. A kétnapos programsor a Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartomány Kishegyes község polgármestere, Csóré Róbert – aki előző nap is megtisztelte jelenlétével az Iskolanap eseményeit – ebédmeghívásával zárult.
A kishegyesiek bizonyára magukkal vitték és őrzik Erdélyi László szavait, aki az ajándékul vitt hatalmas címeres magyar lobogó és két, ugyancsak címeres magyar zászló átadásakor azt mondta: „Ez a nemzeti jelkép is emlékeztessen arra, hogy összetartozunk. Határtalanul.”
http://www.hatartalanul.hu/p-t_kishegyes.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...