"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. augusztus 3., péntek

IZGALMAS GYERMEKKORI KALAND - ÚJSÁGÍRÓSZEMMEL


Idén nyáron én, Tamás, Dani és Kristóf elmentünk régi, elhagyatott házakat felkutatni, oda bemenni és szétnézni.
Sikerrel jártunk! Nem kellett sokáig keresgélni a faluban, hiszen egy utcával feljebb már volt is egy régi ház, ahol senki sem lakott. Szerencsére be bírtunk menni. Nagyon régi, romos ház volt. Szép lehetett ez a ház akkor, mikor építették. Viszont minket csak az érdekelt, hogy találjunk valami érdekeset.
Az egész házat átnéztük, sehol semmit nem találtunk, de a padlásra fel lehetett menni, ahonnan nagyon szép volt a kilátás. Nem voltunk ott sokáig, mert a szomszéd kutya hevesen ugatni kezdett. Siettünk lefelé. Nagyon féltünk, nehogy észrevegyenek bennünket. Sikerült kijutnunk. Később elmentünk újabb ház után kutatni. A következő házat is megtaláltuk, az se volt messze. Óvatosan bementünk. Ez volt az a ház, amit igazán kerestünk! Sokkal romosabb volt, mint az előző. Szétváltunk, mert nagyon nagy volt ez a ház. Kristóf és én a földszintet néztük meg, Dani és Tamás az emeletet. Zajt hallottunk Kristóffal,és egy tégla esett le az emeletről. Megijedtünk. Dani leszaladt a lépcsőn, és bocsánatot kért, mivel ő volt, aki miatt leesett a tégla. Félretolta a lábával, és úgy esett le. Később mindannyian felmentünk az emeletre megnézni a padlást. Ott találtunk egy lelakatolt ajtót. Nem bírtunk bemenni, ezért pár perc múlva elmentünk, és befejeztük a házkeresést.
Mindenki hazament. Gyorsan vége lett ennek a napnak, de legalább jól szórakoztunk. Nemsokára újra elmegyünk házak után kutatni, talán többet találunk, mint eddig.
 LÉNÁRT Martin, 7/a Ady Endre kísérleti iskola, Kishegyes
VÉLEMÉNYEZTÜK
A fogalmazást Nagy Magdolna újságíró véleményezte.
Kedves Martin!
Amikor én felsős voltam, alig volt elhagyatott ház nemcsak a szülőhelyemen, hanem Bácskában általában. Ez a hetvenes évek első felében volt. Azért ismerem a tiédhez hasonló kalandokat, így azt hiszem, tudom miféle izgalmakat vetettél papírra. Akkoriban ugyanis ha üres ház nem is, de egyedül élő, megözvegyült idős néni bőven akadt környezetemben, akik alig várták, hogy beszélgethessenek valakivel. Amikor feléjük jártunk, gyakran szívességre kértek meg bennünket, mondjuk, hozzunk le valamit a padlásról. Az volt ám a furcsa, szinte ijesztő világ! Pókhálóba burkolt bútordarabok, használati eszközök, szerszámok, újságok, könyvek, duncos üvegek... Mekkora izgalommal járt egy ilyen „kirándulás”! Ma is könnyedén fel tudom idézni.
Akkortájt tehát tele voltak a házak, tele a padlások múltat idéző tárgyakkal. Sajnálom, hogy nektek ez az élmény nem adatott meg. Fogalmazásod alapján ugyanis üres házakat találtatok, az igazi élmény pedig az lett volna, ha lett is volna benne valami.
Azért két intelmet hallgass meg! Csak abba a házba menjél be, amelyről tudod kié, tudod, hogy veszélytelen és nem sértesz meg senkit vele. Egy ilyen „látogatást” ugyanis könnyen betörésnek is minősíthetnek. A másik, igaz apró, intelem a következő: felsorolást sohasem kezdünk magunkkal, udvariasabb magunkat utoljára hagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...