"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. október 7., vasárnap

CSERKÉSZHÉTVÉGE NYÍLT NAPPAL


A kishegyesi 29. Sz. Szent András Cserkészcsapat a gyermekhét alkalmából egész hétvégés programot szervezett a Welker tanyánál. Kecskés Endre csapatparancsnok elmondta, hogy a gyermekhét alkalmából szervezték a rendezvény a minden szempontból ideális helyszínen. Pénteken este a tábortűz melletti bemutatkozással kezdtek, eljöttek a vendégek a magyarországi Szentesről, valamint szabadkai a bajmoki és a kelebiai cserkészek is. Szombaton nyílt napot tartottak. A legkisebbek, a három évestől induló korosztály számára babasarkot alakítottak ki, a nagyobbak számára kézműves foglalkozásokat szerveztek. Volt nemezelés, csuhézás, madáretetőket is készítettek a környéken összegyűjtött hulladékból, amivel a megmozdulás környezetvédő jelleget is öltött. Az idősebb korosztályos gyermekek az íjászatot is kipróbálhatták kishegyesi Szalma István országos íjászbajnok irányításával. A már Mátyás király és II. Lajos uralkodása idején is népszerű métázást is megismerhették és kipróbálhatták az érdeklődők. A görög – római eredetű játékot zsargonban cserkész baseballnak szokás nevezni. Az ebéd utáni pihenő közben népdaltanulással folytatódott a nyílt nap, majd a palacsintasütő verseny következett. A hattagú csapatok gyorsaság, az ízek és a díszítés szempontjából versenyezhettek. Vacsoráig több mint 500 palacsinta készült el és fejezte be pályafutását a gyermekek gyomrában. A nyílt nap tábortűzzel zárult. Több mint százan látogatták meg a cserkészeket egyénileg vagy családostul, közöttük Ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi plébános is. 
Vasárnap reggel a táborbontás után a résztvevők a falu felé vették az irányt, a Szent Anna templomban celebrált ünnepi szentmise után pedig a Nyugati temetőben megkoszorúzták a Hegyesi csata emlékművét, az aradi vértanúkra emlékezve. Visszatérve a táborhelyre levonták a zászlót, amivel véget ért a cserkészhétvége.
 Kecskés Endre kishegyesi csapatparancsnok sikeresnek ítélte a rendezvényt, elmondta még, hogy a cserkészet célkitűzéseihez tartozik a pozitív szemléletű életmódra történő nevelés, a közösségi szellem erősítése, előtérbe helyezve a cserkészek fogadalmában szereplő eszmeiséget, mi szerint a cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, Hazájának, embertársainak, és magyarságának tartozik. A cserkészetet életformának nevezte, melynek népszerűsítésére a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd. A magyar cserkészmozgalomnak több mint egy évszázados múltja van.
 A vendégek közül Hegedűs Csaba, a szentesi 582. Sz. Attila cserkészcsapat őrsvezetője elmondta, hogy a kishegyesi cserkészekkel a nyáron vették fel a kapcsolatot. Patinás múltú csapatuk még a két világháború között alakult, a pontos dátumot most kutatják. Az 1946-ban feloszlatott szentesi cserkészek 1989-ben újraalakultak, azóta aktívan működnek. A jövőben szeretnék majd a kishegyesieket vendégül látni. 
Tóth Péter
photo by Kratok Rebeka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...