"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. október 23., kedd

VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ SZEMLE TOPOLYÁN


A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a keretein belül működő Aurora Stúdió szervezésében 1998 óta rendeznek Tóth Ferenc-emléknapot, az 1980 októberében, tragikus körülmények között elhunyt költőre, drámaíróra, néprajzkutatóra és pedagógusra, valamint munkásságára emlékezve. Az idei évben a megemlékezés keretében tartományi szintű vers- és prózamondó szemlét is tartottak.
A Kodály beszédművészeti, irodalmi és nyelvművelési tagozata, az Aurora Stúdió elnevezése megegyezik az 1965-től 1970-ig gimnáziumi tanárként dolgozó Tóth Ferenc által vezetett önképzőköréjével. Névadó gesztusuk a költő, író, pedagógus személye és munkássága iránti tiszteletről és megbecsülésről árulkodik. Erre a mozzanatra a Kodály-házban október 20-án szervezett I. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle szervezőinek képviseletében jelen lévő Vass Borsodi Borbála, nyugalmazott magyartanár emlékeztetett. Az Aurora műhely beszédművészeti tevékenységét az irodalmi jellegű pályázatokon való részvétel, emléknapok, könyvbemutatók szervezése jellemzik. A tartományi szintű szemlét megelőző napon, október 19-én, a Tóth Ferenc-emléktábla megkoszorúzását és a sokoldalú tudósegyéniség nyugvóhelyének felkeresését követően, az emléknapok keretében bemutatták a 2012-ben kiadott Szó és szív című Tóth Ferenc-kötetet.
            A tartományi szintű szemlére a topolyai szervezők nyolctól tizenkilenc éves előadók jelentkezését várták. A szombaton zajlott megmérettetésen olyan, a költészet és a próza iránt érdeklődő gyermekek, fiatalok mutatkoztak be, akik anyanyelve magyar és ezen a tannyelven is folytatják tanulmányaikat, továbbá olyanok is közönség elé léptek, akik a magyar nyelvet anyanyelvápolás vagy környezetnyelv tárgy keretében tanulják. A megjelenteket Vass Borsodi Borbála szóban, Verbászi Beáta, Radnóti-díjas előadóművész Tóth Ferenc-költemény tolmácsolásával köszöntötte, Dudás György Aurora-tag pedig Tóth Ferenc életrajzi-összefoglalót mondott el. Minden tanuló két szabadon választott verssel, illetve szöveggel nevezhetett be a szemlére. Egyik szöveget vajdasági írótól, a másikat az egyetemes magyar irodalomból választhatták a versenyzők. Az általános iskolások alsó tagozatainak tanulói ezúttal nem jelezték részvételi szándékukat, a felsősök azonban harmincan versengtek. Ők Topolyáról, Kishegyesről, Gunarasról és Zentagunarasról érkeztek. A középiskolások kategóriájában a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetségkutató Gimnázium, a Szabadkai Zeneiskola, a Szárits Iván Műszaki Középiskola, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, valamint az adai Műszaki Középiskola tanulói léptek közönség, illetve a háromtagú: Verbászi Beáta, Vass Borsodi Borbála és Kalmár Lenke nyugalmazott magyartanár alkotta zsűri elé. Verbászról, az ottani Testvériség Egység Általános Iskolából, Horváth Rózsika felkészítő tanár vezetésével négy tanuló érkezett, akik vagy anyanyelvápolás vagy környezetnyelv tantárgy keretében tanulják a magyar nyelvet. A zsűri mindannyiukat dicséretben részesítette. A szemlén az ötödik és hatodik osztályosok kategóriájában a kishegyesi, hatodik osztályos Lábadi Marietta, Hajvert Ákos tanítványa lett az első kiemelt, második helyen a topolyai, a Csáki Lajos Általános Iskolában Nagy Majlát Ágotánál tanuló ötödikes Bodor Sára végzett. Harmadik a Zentagunarasról érkező hatodikos Kalmár Kitti lett, Üveges Gizella tanárnő növendéke. A zsűri a hetedik és nyolcadik osztályosok alkotta csoport tagjainak teljesítményét értékelte a legerősebbnek. A Hajvert Ákos által a versenyre felkészített nyolcadikos, kishegyesi Papp Ágnes és a szintén kishegyesi nyolcadikos Paróczi Elvira végeztek első helyen, a zentagunarasi, Üveges Gizella tanárnőnél tanuló Nagy Kinga, hetedik osztályos diák lett második. A kishegyesi, hetedikes Lengyel Ágnes és kortársa, a szintén kishegyesi Bojko Andrej lettek harmadikak. Mindkettejüket Hajvert Ákos készítette fel a szemlén való részvételre. A középiskolások mezőnyében a Szabadkai Zeneiskola harmadikosa, Lengyel Klementinát, Varga Attila diákját értékelte a zsűri a legfelkészültebbnek, az Auróra Stúdiót képviselő, másodikos topolyai gimnazista, Dudás György lett második helyezett, az Adáról érkező Gulyás Réka, az ottani Műszaki Középiskola elsős diákja, Péter Krisztina tanárnő tanítványa pedig a harmadik helyen végzett.
(Szabó Anikó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...