"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. augusztus 6., csütörtök

A CSALÁD NYELVEKÉNT BESZÉLIK


Egy kis társasjáték, és már el is indulhat az ismerkedés
Egy kis társasjáték, és már el is indulhat az ismerkedés
Az eszperantista családok 31. nemzetközi találkozóját tartják másodszor Kishegyesen. Az érdeklődő családok internetes szavazással döntöttek a Kátai-tanya mellett.
Öt évvel ezelőtt szervezte meg először Kishegyesen a Csőke házaspár az eszperantista családok találkozóját első ízben ezen a vidéken, de ez a rendezvény akkor már negyed évszázados múltra tekintett vissza. Az idei pedig már a 31., és az sem mellékes talán, hogy az érdeklődők döntöttek úgy – internetes szavazással –, hogy Kishegyesen legyen az eszperantista családok kéthetes találkozója.
– Öt évvel ezelőtt tíz országból jöttek a résztvevők, lehet, akkor még tartottak az ismeretlentől, most tizennégy országból pontosan nyolcvanan jöttek, főleg Európából, és Dél-Amerikából. Idei vendégeink Spanyolországból, Belgiumból, Hollandiából, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Norvégiából, Svédországból, Csehországból, Uruguayból, Magyarországról, Oroszországból és Szerbiából érkeztek. A tábor augusztus 3-tól 15-ig tart. Általában rövidebb ideig szoktak tartani, de most a többség a kéthetes együttlét mellett döntött. Ez egészen biztosan hozzá fog járulni ahhoz, hogy gyerekeink között is szorosabb barátságok alakuljanak ki, és az sem mellékes, hogy az adott család nyáron együtt tud lenni. A napot rendszerint gyermekjátékkal és énekkel kezdjük, amelyet mindig a szervező válogat össze – mondja Csőke András, az idei és a korábbi kishegyesi találkozó szervezője.
A programok elmaradhatatlan része minden környezetben a hely, a környék megismerése.
– Igyekszünk megismertetni a résztvevőkkel Kishegyes történelmét, sajátosságait és nevezetességeit, de ellátogatunk helyi speciális termékeket előállító gazdaságokba is. például a Török-méhészetbe. Két hosszabb, egynapos kirándulást szervezünk. Az egyik Szabadka és Palics meglátogatása, a másik pedig a Topolyai-tó, a múzeum és a templom megtekintése. Ahol gyerekek vannak, természetesen szükségszerűen jelentkezik a különféle kézműves-foglalkozások beiktatása. Kollár Ilona népművészünk mutatja meg a részvevőknek a csuhézás, a batikolás és a nemezelés fortélyait – hallottuk Csőke Andrástól.
Az eszperantót beszélő családok találkozóit a Nemzetközi Eszperantó Szövetség felvette évi programjaiba, így az érdeklődők időben tudnak jelentkezni. Négy-öt olyan család van, amelyik öt évvel ezelőtt is volt a Kátai-tanyán megszervezett találkozón, lehet, hogy éppen ők voltak a döntők abban, hogy hol legyen ismét a táborozás, hiszen tudták, milyen környezetbe jönnek. Az idén ugyanis az eszperantó lengyel származású megalapítójának tiszteletére a világkonferenciát Lengyelországban szervezték és annak a színhelynek lett volna leginkább esélye a családi találkozó megszervezésére, de a többség mégis Kishegyes mellett döntött.
Ahogyan a szervező mondja, ez esetben a legfontosabb a családi vonatkozás, egyrészt az, hogy a családok együtt vannak nyáron is, másrészt, hogy egymással is ismerkednek, és így a hagyomány rajtuk keresztül folytatódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...