"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. augusztus 11., csütörtök

KÖZÉPPONTBAN A NYELV ÉS A VERS

Szerepjáték Fekete Ágnes vezetésével (fotó: Papp Imre)
Szerepjáték Fekete Ágnes vezetésével (fotó: Papp Imre)
23. táborát tartja a héten a kishegyesi Kátai-tanyán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Szép Szó Műhely címmel. Az egyesület korábban évente két tábort szervezett: egyet nyáron, rendszerint a Kátai-tanyán, egyet pedig télen, többnyire a bácsfeketehegyi kultúrotthonban.
Hajvert Ákos
– Az utóbbi két évben sajnos nem tudtuk megszervezni a téli táborainkat, de nem mondtunk le róluk, mert szükség van rájuk, bár azokra renszerint kevesebben jelentkeznek. Itt pontosan negyven gyerek van jelen, s tíz vezető pedagógus foglalkozik velük. A versfeldolgozásokat illetően a kortárs mai magyar lírát és prózát céloztuk meg. Kivétel a középső csoport, amelyet Molnár Róbert vezet. Ők József Attila verseiből készítenek árnyjátékos feldolgozást. Ezt majd a vasárnapi gálaműsoron mutatják be. A kis- és a nagycsoport drámafelkészítésével Fekete Ágnes és Bori Viktor budapesti drámatanár foglalkozik, a nyelvgyakorlatokat Pál Ágnes vezeti, Raffai Ágnes felügyelete mellett pedig a kortárs költők verseiből készítenek jelenetsorokat – hallottuk Hajvert Ákos táborvezetőtől, a VMVE elnökétől.
A tábor előkészítésekor meghirdették az énekelt vers kategóriát is.
 
Pál Ágnes logopédus beszédtechnikai gyakorlatot tart
– Ketten hoztak hangszert, van egy tamburánk és egy szintetizátorunk is, ezért úgy határoztunk, hogy a zenészek majd a feldolgozásokat kísérik, amikor arra szükség mutatkozik, s ezzel egészítik ki a produkciókat. Egyébként minden este megtanulunk egy népdalt, mert ez is szerves része nemzeti kultúránknak. Kemény munka folyik, ezért próbálunk egy kicsit lazítani. Minden este legalább egy órát játszunk együtt. Pénteken tartunk egy vetélkedőt Kishegyesről, de a táborozók előtte persze lehetőséget kapnak, hogy a faluban sétálva gyűtsenek adatokat. Megnéztünk egy filmet is, amelyet Pataki András rendező hozott nekünk. A héten Szöllősi Boglárka is tart egy előadást az öltözködésről, a ruházat és a színek jelentéséről. Ezek nagyon fontosak lehetnek a pódiumjátékok kialakításakor. Csütörtökön este 21 órakor Pál Ágnes és Raffai Ágnes bemutatja a Beépített holmik című pódiumjátékot, s ezen szívesen látunk mindenkit, aki eddig nem látta a produkciót. Szombaton tartjuk a házibajnokságot, este pedig tábortűzzel és szalonnasütéssel búcsúzunk a tábortól – mondta Hajvert Ákos.
A tábor igazából a vasárnap 11 órakor kezdődő gálaműsorral zárul, amelyen négy csoport mutatkozik be, sőt a versmondó házibajnokság győztesei is előadják nyertes szavalataikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...