"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. november 30., szerda

A VERS KARÁCSONYA

A verseny díjazottai - Fényképezte: Szabó Attila

    Megtartották a 15. Dudás Kálmán nemzeti vers- és prózamondó vetélkedőt Bácsfeketehegyen
    Szombat reggel van. Korán csörög az ébresztő, de így is késésben vagyok. Idenyúlok, odakapok: ''...Ez is kelleni fog meg az is...” Fél óra múlva már zárom is magam mögött a kaput. Furcsa érzés fog el, nem lámpaláz, de valamilyen izgalom vagy inkább izgatottság...
    Végre belépek a bácsfeketehegyi Kultúrotthon ajtaján. Benn kellemes meleg vár, és ez a melegség nemcsak a fűtőtestekből árad, hanem a rám mosolygó ismerős arcokból is. ''Melyik verset mondod ma?” - kérdezik tőlem milliószor. ''Én nem verselek. Szervező vagyok, és műsort vezetek.” A meglepődött tekintetek kis lelkiismeret-furdalást keltenek bennem, de hát ez most így alakult. Elvégre még egyszer sem voltam jelen a Dudás Kálmán-találkozón úgy, hogy ne versenyeztem volna. Van erre egy nagyon szép közhely: egyszer mindent el kell kezdeni.
    A versenyre 52-en jelentkeztek (37 gyermek, 12 ifjúsági és 3 felnőttkategóriás versenyző). Ebből kifolyólag két helyszínen zajlik a megméretés. A megnyitón Csőke Noémi zongorázik és Szatmári Melitta (a VMVE alelnöke) szól néhány biztató szót a versenyzőkhöz. Majd rövid tájékoztató hangzik el a vetélkedő menetéről és a műszaki dolgokról, hogy minden olajozottan menjen. A gyermekek teljesítményét Ágoston Pribilla Valéria (a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese), Barta Júlia (Életfa Díj-as nyugalmazott óvónő) és Krizsán Szilvia (újvidéki színművésznő) értékeli, a középiskolásokét és a felnőttekét pedig Kiss László (a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, HU), Kovács Frigyes (szabadkai, kétszeres Pataki-gyűrű és Jászai-díjas színművész) és Pataki András (színházi rendező, HU).
    A döntőbe való bejutásról szóló eredményhirdetés után kerekasztal-beszélgetést tartunk, mely során nagyon érdekes és izgalmas eszmecsere zajlik a rendezvények szervezéséről és természetesen a versmondásról meg annak fontosságáról. Este Szerbhorváth György De kiviszi haza a biciklit? című monodrámáját tekintjük meg Krizsán Szilvia előadásában, mely során majd megszakadunk a nevetéstől, közben pedig mindenki attól retteg, hogy rögtön elerednek a könnyei.
    Másnap, a gálán Hajvert Ákos, a VMVE elnöke kifejezi afelett érzett örömét, hogy milyen sokan eljöttek megünnepelni a Vers karácsonyát. Kiss László legkedvesebb szavai pedig a következők: ''Ez egy megszentelt hely, ahol a vers, a versmondás, a költészet szentség. Bátran merem állítani, hogy a Kárpát-medencében a vajdasági magyar versmondás a legerősebb.” A lelkesítő szavak után Hajvert Ákos kihirdeti, hogy a Dudás Kálmán-vetélkedő 15. évfordulóján kinek jár az idén (először) a Vajdasági Magyar Versmondásért oklevél. Ők pedig a következők: Barta Júlia (Bácsfeketehegy), Horváth Emma (Szabadka), Molnár Krekity Olga (Szabadka--Kishegyes), dr. Szőke Anna (Kishegyes), Vass Borsodi Borbála (Topolya) és Pataki András (Budapest).
    Végül, mire az izgalom már a tetőfokára hág, kihirdetik a verseny eredményeit is: gyermekkategóriában különdíjas: Török Gabriella (Bácsfeketehegy) és Kovács Balázs (Kunszentmiklós), 3. helyezett Molnár B. Bernadett és Molnár Anna (Bácsfeketehegy), 2. helyezett Baj Bianka (Nagykanizsa, HU), 1. helyezett Kovács Dorina (Törökkanizsa). Ifjúsági kategóriában különdíjas: Ficze Árpád (Bácsfeketehegy), 3. Farkas Beatrix (Bácsfeketehegy), 2. Kőműves Noémi (Kishegyes) és Rókus Zoltán (Óbecse). Felnőttkategóriában pedig Molnár G. Ildikó (Szeged--Topolya) érdemel különdíjat. A vetélkedő nagydíját, a Dudás Kálmán Díjat pedig Tóth Péter (Kunszentmiklós, HU) kapja.
    A VERS karácsonyát a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola énekkara zárja A zene, az kell című musical-betétdallal. Igen, kell. De nekünk a vers is kell. Tehát nincs mitől félni, a vajdasági magyar versmondók szívében továbbra is fénylik a vers szeretetének gyertyácskája, éspedig olyan lánggal, amely sohasem fog kialudni.

SZARKA ÁKOS
http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=6015&no=377

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...