"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. szeptember 30., vasárnap

UČITELJICA SENKA

Budite dobri i srećni Nastavnice! Misle na Vas: đaci, nastavnici, kolektiv škole! I naravno: ribice... :)

A VAJDASÁGI RTV HÍRADÓJÁBAN..

2012. szeptember 29., szombat

A GYEREKEK ÁTVESZIK A HATALMAT!

GYERMEKHÉT
HÉTFŐ (október 1.)
         FELSŐSÖK:
- 3 rövidített óra lesz
- 3. óra után vetélkedő: 5.-6. osztály az udvaron, 7.-8. osztály a kézilabdapályán
ALSÓSOK:
- 3 rövidített óra lesz
- aszfaltrajz – udvar, utca
- a délutáni váltás 10 órára jön iskolába
KEDD – FORDÍTOTT NAP (október 2.)
         FELSŐSÖK:
- rövidített órák
- diákok tanárszerepben
- a felsősök tanítanak
- 20 diák (a polgári csoport tagjai) az Önkormányzatba látogat, kérdéseket tesznek fel dr. Celluska Frindik Erzsébet polgármesternek
- a délutáni váltás 12 órára jön
KÖSZÖNET A VÖRÖSKERESZTNEK AZ ÉDESSÉGÉRT!
SZERDA (október 3.)
         FELSŐSÖK:
- 4 rövidített óra
- előadás a biztonságos közlekedésről iskolánk Galériájában – közös akció a rendőrséggel
- 20 diák (a polgári csoport tagjai) a Helyi Közösségbe látogat, kérdéseket tesznek fel ifj. Virág Gábornak, a HK titkárának
ALSÓSOK:
FRIZURAFANTÁZIA
- otthonról különleges frizurával érkeznek a diákok
- 9 órakor kezdődik a tanítás
- 2 rövidített óra
- FRIZURABEMUTATÓ – felvonulás osztályonként az 56-os épület folyosóján, az udvaron 11,30-ig
- a délutáni váltás fél 11-re jön iskolába
CSÜTÖRTÖK (október 4.)
         FELSŐSÖK:
- 3 rövidített óra után kisállat-kiállítás 10-12 óráig
- 5.-6. osztályosoknak ifj. Deák Tibor állatorvos tart előadást az állatok gondozásáról a 3. órán (jelentkezni Bede Hajnal Lilla tanárnőnél és Jankovics Rudolf tanár bácsinál lehet).
ALSÓSOK:
- 3 rövidített óra
- kisállat-kiállítás 10-12-ig
- délutáni váltás 11-re jön
PÉNTEK (október 5.)
         FELSŐSÖK:
- 3 rövidített óra után tanár-diák mérkőzések (foci, röplabda)
ALSÓSOK:
- 3 rövidített óra
- JÁTÉKNAP – a gyerekek otthonról hoznak játékokat, a tanteremben játszanak
délutáni váltás 11 órára jön
SZOMBAT (október 6.)
- 15 nyolcadikos diák kirándulása Elemérre a szenttamási és bácsfeketehegyi diákokkal közösen
A szervezők fenntartják a változtatás jogát!

VERSMONDÓ MŰHELYÜNK FELLÉPÉSE


Az Aranyeső szavalóverseny első helyezettjei is felléptek a Hegyesi Literatúra harmadik napján. Szőke Rebeka és Papp Ágnes előadásában hallhatta a közönség Csépe Imre és Dudás Kálmán versét.
Iskolánk Versmondó Műhelye Dudás Kálmán verseiből készített összeállítást. Felkészítő tanáruk Hajvert Ákos. Fellépett: Papp Ágnes, Papp Viktor, Paulyuk Jennifer, Lengyel Ágnes, Dudás Nikolett, Fárbás Marianna, Kálmán Virág, Kőműves Csaba, Keszeg Vivien, Paróczi Elvira, Bojko Andrej, Lábadi Marietta, Bakos Dorisz, Major Lili. Nagyon ügyesek voltatok! :)
photo by Valesz

CSÉPE EMLÉKNAP KISHEGYESEN


A Hegyesi Literatúra háromnapos rendezvénysorozata ma a könyvtár falán elhelyezett Csépe Imre emléktábla koszorúzásával folytatódott. Először az írók, Ladányi István és Rajsli Emese, majd dr. Tóth Anikó, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzula, Békésszentandrás és Kelebia küldöttsége, végül ifj. Juhász Bálint a helyi közösség tanácselnöke koszorúzott. Csépe emléknapot már az irodalmár halálának évében, 1972-ben is tartottak, így az idei már sorrendben a negvenegyedik.
            A koszorúzást követően dr. Virág Gábor tartott egy élményszámba menő rövid értekezést a száz évvel ezelőtt született kishegyesi költő és műfordítóról, Dudás Kálmánról és az egykori délvidéki irodalmi folyóiratról, a Kalangyáról, melyben az író folyamatosan publikált. Dudás Kálmán száz éve született, a Kalangya első száma pedig nyolcvan évvel ezelőtt hagyta el a nyomdát. Még a háború előtt, ebben jelent meg Csépe Imre néhány verse is, mint – ahogyan a folyóiratban is írja - a délvidéki parasztköltő alkotása. Csépe Imre egyik versét Kőműves Noémi szavalta el, majd dr. Virág Gábor megnyitotta a kiállítást. A Kalangya kiállított példányainak többsége Dudás Kálmáné volt, több példányra a költő saját kezűleg jegyzetelt is – ahogyan dr. Virág fogalmazott – még akár DNS mintát is találhatnának a megsárgult papírokon. A Dudás Kálmán centenárium a tűzoltóotthon nagytermében folytatódott, majd az iskola galériájában megnyílt az: In memoriam Csernus László emlékkiállítás, este a művelődési otthon színháztermében pedig a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Faust: Esse immor(t)alis című szatírajátékát adta elő Oláh Tamás rendezésében. 
(Képünkön dr. Virág Gábor megnyitja a Dudás Kálmán és a Kalangya elnevezésű kiállítást)
tp.

KÉZILABDAPÁLYA - FELÚJÍTÁS

Gavlik Zénó egy kisfilmet készített a kézilabdapálya felújításáról. Köszönet érte!

2012. szeptember 27., csütörtök

AZ ARANYESŐ DÖNTŐJÉVEL KEZDŐDÖTT


Az Aranyeső községi szavalóverseny döntőjével kezdődött a háromnapos Hegyesi Literatúra rendezvénysorozata. A harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában Csépe Imre verseket szavaltak a tanulók. A dr. Szőke Anna, Náray Éva, Molnár Krekity Olga összetételű zsűri az első díjat Szőke Rebekának, a másodikat Bede Anettnek, a harmadikat pedig Szabó Némedi Róbertnek ítélte oda. Az ötödik-hatodikosok közül Bede Noémi lett az első, Lódi Miklós a második, Paulyuk Jenifer a harmadik, a hetedik-nyolcadikosok közül első Papp Ágnes, második Dudás Nikolett, harmadik Bojko Andrej.
            A felsősök Dudás Kálmán verseket szavaltak. A költő 100 évvel ezelőtt Kishegyesen született, alkotásaiban a szülőfalufal kapcsolatos élmények rendre felbukkannak.
            Este a könyvtárban az irodalmi randevú vendége volt Harkai Vass Éva és Kukorelly Endre. Ifjabb Virág Gábor a szervezők nevében mondott rövid bevezetőt, majd a két irodalmár „randevúja” kötetlen beszélgetéssel kezdődött, melyben Harkai Vass Éva idézte fel Kukorellyvel kapcsolatos első, majd későbbi irodalmi élményeit. A beidegződéseket áthúzza és kiforgatja, a kancsalrímek és a kettévágott szavak használata sem idegen tőle, többi között ezekkel a szavakkal jellemezte költészetét. Utánozhatatlan, sajátos „beszédstílusát” nem szokványos formáinak is köszönheti. Kukorelly, mielőtt felolvasott volna műveiből, a magas-kultúra presztízsének hanyatlásáról, a politika és az irodalom viszonyáról beszélt, kiemelve, hogy a politika kevésbé fontos dolog, még ha sokat is foglalkozunk vele mostanában. A Dombos Fest irodalmi tárgyú rendezvényeinek már többször is vendége volt az író, így nem volt számára ismeretlen a „közeg”. Mindkét irodalmár saját műveiből olvasott fel - melyekből életük apró szegmensei is előbukkantak – majd a kötetlen, baráti hangulatú beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódott. Holnap a fiataloké lesz a főszerep, az Irodalmi Kaszinó vendége lesz Bencsik Orsolya és Benedek Miklós.
(Képünkön Harkai Vass Éva és Kukorelly Endre)
tp.

2012. szeptember 26., szerda

ARANYESŐ SZAVALÓVERSENY - KÖZSÉGI DÖNTŐ


Ma délelőtt szervezték meg az Aranyeső szavalóverseny községi döntőjét. 20 gyermek vett részt a megmérettetésen.
Vörös Julianna, könyvtárunk igazgatónője köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy e versenyt 1974 óta tartják meg. Idén az Aranyeső vers-, és prózamondó versenyen Csépe Imre és Dudás Kálmán verseit szavalták a gyerekek, ugyanis az idén Csépe Imre halálának 40. évfordulójára emlékezünk, és Dudás Kálmán születésének 100. évfordulóját ünnepeljük.
Dr. Szőke Anna zsűritag elmondta, hogy vesztese nincs a vetélkedőnek, csodálja a gyermekeket, hiszen nem kis dolog megmérettetni magunkat. Gratulálok, mindannyian nyertesek vagytok! – hallhattuk dicsérő szavait.
Náray Éva, a topolyai Népkönyvtár igazgatója már több éve zsűritag, szívesen jár Kishegyesre, ismerős hangokat hall, ismerős arcokat lát. Elmondása szerint nehéz volt összehasonlítani a prózát a versekkel. Külön megdicsérte a hetedikeseket és nyolcadikosokat, kiknek élvezetes szövegmondása bárhol megállná a helyét.
Molnár Krekity Olga, a zsűri elnöke csodálatosnak tartja, hogy egy versmondó verseny közel négy évtizede létezik. Szeptemberben van a népmese világnapja, a japán irodalomból mesélt egy történetet egy fiatal lányról, akinek édesapja Amerikában és Angliában nagykövetként dolgozott. A lány élte a diákok mindennapi életét, barátkozott, tanult. Egy herceg felesége lett, édesapja búcsúzásként elmondta, hogy büszke a lányára, hogy így nőtt fel, egyszerű lányként, végezte a feladatát, és akkor még nem tudta, hogy hercegnő lesz belőle. A ma fellépő gyerekek is tökéletesen végezték feladatukat, diákként képviselték iskolájukat, nem is akárhogy. Olga nem bírált, nem kritizált. Szép volt, jó volt, találkozunk jövőre! – búcsúzott a diákoktól.
A fellépők könyvjutalmat kaptak. A díjakat a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi Helyi Közösség biztosította.
Az eredmények:
3.-4. osztályosok
I. helyezett: Szőke Rebeka - Kishegyes
II. helyezett: Bede Anett - Kishegyes
III. helyezett: Szabó Némedi Róbert – Bácsfeketehegy
5.-6. osztályosok
I. helyezett: Bede Noémi - Bácsfeketehegy
II. helyezett: Lódi Miklós - Bácsfeketehegy
III. helyezett: Paulyuk Jenifer - Kishegyes
7.-8. osztályosok
I. helyezett: Papp Ágnes - Kishegyes
II. helyezett: Dudás Nikolett - Kishegyes
III. helyezett: Bojko Andrej - Kishegyes

AZ ÓVODÁBÓL AZ ISKOLÁBA

Október 6-án szombaton délelőtt 10 órai kezdettel az iskola ebédlőjében a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete továbbképzést szervez óvónők és tanítónők számára a korszerű óvodai neveléssel kapcsolatban. A továbbképzés címe Játsszak vagy fejlesztenek, átmenet az óvoda és az iskola között. Az előadó Kiss Gabriella közoktatási szaktanácsadó, a kompetencia alapú óvodai nevelés mentora Kecskemétről. A továbbképzés a szervező szerint egyaránt fontos területe az óvodai és az iskolai nevelésnek is, ezért nemcsak óvónőket, hanem tanítókat is várnak az előadásra és szakmai eszmecserére. Jelentkezni dr. Szőke Annánál lehet a 024 730-430-as telefonszámon.

2012. szeptember 24., hétfő

ARANYESŐ SZAVALÓVERSENY

Az Aranyeső szavalóverseny iskolabajnokságára került ma sor. A községi versenyre (szerdán lesz) a következő diákok jutottak tovább:
3.-4. oszt: Karna Enikő (3.o.), Popović Sára (3.o), Szőke Rebeka (4.o)
5.-6. oszt: Lábadi Marietta (6.o), Paulyuk Jenifer (5.o)
7.-8. oszt: Bojko Andrej (7.o), Dudás Nikolett (7.o), Lengyel Ágnes (7.o), Papp Ágnes (8.o), Paróczi Elvira (8.o)
Az alsósok Csépe Imre, a felsősök Dudás Kálmán verseivel készültek. Sok sikert a községi versenyen is!

2012. szeptember 23., vasárnap

TÁSKAÁLDÁS


A 10 órai szentmisén az iskola énekkarosai, szavalói is felléptek. Szent Gellért ünnepén Brasnyó Ferenc atya ünnepélyes áldásban részesítette a gyermekek iskolástáskáit.   Reméljük, az áldásnak és a tanulásnak köszönhetően sok jó jegy lesz az idén is!
photo by Kovács Ernő

2012. szeptember 22., szombat

VIGYÁZZON RÁNK!

photo by Valesz
Sajnos, azt kell elmondanunk, hogy több citromot osztottak szét diákjaink az Alma és citrom akcióban! Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetők többsége nem tartotta be a közlekedési szabályokat… Nem használták a biztonsági övet, nem égett a lámpájuk, gyorsabban vezettek az iskola környékén a megengedettnél, nem volt a kerékpárosokon láthatósági mellény, a motorosokon bukósisak… Azt hiszem ez jó figyelmeztetés mindannyiunknak, hogy KÖZLEKEDJÜNK OKOSABBAN! A gyerekek pedig „csak” ezt kérik: VIGYÁZZON RÁNK!

TÁSKAÁLDÁS


VASÁRNAP, SZEPTEMBER 23-ÁN A SZENT ANNA TEMPLOMBAN A 10 ÓRAI SZENTMISÉN TÁSKAÁLDÁS LESZ. MINDEN DIÁKOT, TANÁRT, SZÜLŐT SZERETETTEL VÁRNAK!

2012. szeptember 21., péntek

CITROM VAGY ALMA?


A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai is részt vettek a Szerb Belügyminisztérium és a Delta Generali Biztosítótársaság közösen szervezett közlekedésbiztonsági akciójában. A délelőtti órákban az iskola előtt elhaladó M-22-es út mellett a közlekedési rendőrök ellenőrizték a forgalmat, a diákok pedig a szabályosan közlekedőknek almát és köszönőlevelet, a szabálytalankodóknak pedig citromot és a közlekedési szabályok betartására vonatkozó kérelmet adtak át.
            Az öt napig tartó akció keretében, Szerbia 72 általános iskolájának 9500 tanulója vett részt ugyanilyen közlekedésbiztonsági megmozdulásban. A biztosítótársaság sorrendben már ötödik éve támogatja ennek az akciónak a rendszeres - évenkénti - megszervezését. A projektum célja az iskoláskorú korú gyermekek figyelmét a közlekedési szabályok betartására irányítani. Egyben a gépjárművezetők számára is oktatási és nevelési célzata van az akciónak, hiszen a statisztikai adatok szerint az iskoláskorú gyermekek a legveszélyeztetettebbek a közlekedésben. 2011-ben országunkban közlekedési balesetekben 728 személy vesztette életét, 19 312-en pedig megsérültek. Elég sok citrom „fogyott” Kishegyesen, a szabálytalankodók a legtöbb esetben elfelejtették bekapcsolni a biztonsági övet, vagy kikapcsolt fényszórókkal közlekedtek.
 (Képünkön az egyik szabálytalankodó átveszi a citromot és szabályok betartására figyelmeztető „oklevelet”)
tp.

HÍREK ÉS ÁLHÍREK


HARANGOZÓ Fanni 8/c Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes (Fanni a cikk megjelenésekor már középiskolás...)
Az író, aki visszafelé ír
Kinyomis Sátyám, író egy izgalmas történetet írt visszafelé. Szeretne kitűnni társai közül, ezért írja nevét is fordítva. Sátyám az ezredik könyvén, és rengeteg cipőevő versenyen is túl van már.

Új polgármester
Székesfehérváron új polgármestert választottak. Sokan meglepődtek, mikor a választásra egy répa is jelentkezett Bugyi Imre személyében. A község minden tagja Bugyi Imrére szavazott, így Székesfehérvár új polgármestere egy répa lett.

Túl okos diákok
Kishegyesen az igazgatónő egy év szünetet rendelt el az általános iskolában, mert a diákok tudása meghaladta a tanárokét. A tanulók szomorúan fogadták a hírt, miszerint nem járhatnak iskolába okosságuk miatt.

Kutyák a boltban
Kunhegyesen kiskutyák támadták meg a fehérnemű boltot. Az eladó elszaladt, a kiskutyák pedig az összes fehérneműt megették. A rendőrség tíz perc múlva megérkezett és helyszínelni kezdett, de nem találták meg a gyilkos kiskutyákat.

2012. szeptember 14., péntek

"GYÜMÖLCSÖZŐ" LESZ BIZTONSÁGOSAN VEZETNI!

Ötödik alkalommal szervezik meg Szerbiában az ALMA-CITROM akciót a Szerbiai Belügyi Szervek és a Generali Biztosító jóvoltából. Iskolánk is bekapcsolódott az akcióba!
Az Alma-Citrom rendezvény keretében a járművezetők találkozhatnak az utakon iskolánk ötödikeseivel, akik a rendőrökkel és az önkéntes Generali munkatársakkal együtt sajátos közúti ellenőrzések formájában hívják fel a figyelmet a biztonságos közúti közlekedés fontosságára, a közlekedési szabályok betartására. A rendőri intézkedés során a gyermekek almával és ajándékkal jutalmazzák a szabályosan közlekedőket, a kisebb szabálytalanságot elkövetők pedig egy citromot és néhány hasznos tanácsot kapnak útravalóul.
Reméljük, akciónk során többen fognak majd mosolygós almával és Generali ajándékkal a tarsolyukban hazatérni, mint citrommal, még ha ez utóbbit hasznosabbnak is tartják… (Különben is, a citromra szükségünk lesz az iskolában a teához! J)
Az előzetes beszélgetéseink folyamán a szervezők elmondták, hogy a gyerekek nagyon élvezik, hogy részt vehetnek a rendőrök munkájában, és a felejthetetlen élményen túl fontos közlekedésbiztonsági ismereteket is szereznek. Megtanulhatják, hogy apró óvintézkedésekkel, mint például gyalogosan vagy kerékpárral közlekedve a láthatósági mellény használata életmentő lehet.
Az akció időpontját nem áruljuk el… Mit érdemel diákjainktól? Hamarosan kiderül... A tanítás elkezdődött, gyermekeink közlekednek, figyeljünk rájuk!
                     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...