"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. szeptember 27., csütörtök

AZ ARANYESŐ DÖNTŐJÉVEL KEZDŐDÖTT


Az Aranyeső községi szavalóverseny döntőjével kezdődött a háromnapos Hegyesi Literatúra rendezvénysorozata. A harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában Csépe Imre verseket szavaltak a tanulók. A dr. Szőke Anna, Náray Éva, Molnár Krekity Olga összetételű zsűri az első díjat Szőke Rebekának, a másodikat Bede Anettnek, a harmadikat pedig Szabó Némedi Róbertnek ítélte oda. Az ötödik-hatodikosok közül Bede Noémi lett az első, Lódi Miklós a második, Paulyuk Jenifer a harmadik, a hetedik-nyolcadikosok közül első Papp Ágnes, második Dudás Nikolett, harmadik Bojko Andrej.
            A felsősök Dudás Kálmán verseket szavaltak. A költő 100 évvel ezelőtt Kishegyesen született, alkotásaiban a szülőfalufal kapcsolatos élmények rendre felbukkannak.
            Este a könyvtárban az irodalmi randevú vendége volt Harkai Vass Éva és Kukorelly Endre. Ifjabb Virág Gábor a szervezők nevében mondott rövid bevezetőt, majd a két irodalmár „randevúja” kötetlen beszélgetéssel kezdődött, melyben Harkai Vass Éva idézte fel Kukorellyvel kapcsolatos első, majd későbbi irodalmi élményeit. A beidegződéseket áthúzza és kiforgatja, a kancsalrímek és a kettévágott szavak használata sem idegen tőle, többi között ezekkel a szavakkal jellemezte költészetét. Utánozhatatlan, sajátos „beszédstílusát” nem szokványos formáinak is köszönheti. Kukorelly, mielőtt felolvasott volna műveiből, a magas-kultúra presztízsének hanyatlásáról, a politika és az irodalom viszonyáról beszélt, kiemelve, hogy a politika kevésbé fontos dolog, még ha sokat is foglalkozunk vele mostanában. A Dombos Fest irodalmi tárgyú rendezvényeinek már többször is vendége volt az író, így nem volt számára ismeretlen a „közeg”. Mindkét irodalmár saját műveiből olvasott fel - melyekből életük apró szegmensei is előbukkantak – majd a kötetlen, baráti hangulatú beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódott. Holnap a fiataloké lesz a főszerep, az Irodalmi Kaszinó vendége lesz Bencsik Orsolya és Benedek Miklós.
(Képünkön Harkai Vass Éva és Kukorelly Endre)
tp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...