"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. február 21., péntek

FÁSÍTANAK A KISHEGYESIEK - A BAGOLYSULISOK AKCIÓJA

A most elültetésre kerülő mintegy 600 fa jelentősen "zöldebbé" teszi majd Kishegyes utcáit
Kishegyes település történetének legnagyobb fásítási akciója vette ma kezdetét.
A helyi közösség szervezésében a lakosoknak ingyen facsemetéket biztosítottak. Az egykori szövetkezeti otthon udvarában az emberek délután sort álltak a fák átvételekor. Juhász Bálint a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy az ötlet akkor született meg, amikor az ősszel nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy a villanyvezetékek védelmében történő szokásos metszésnek sajnos több fa is áldozatul esett. Ekkor hirdették meg az akciót, a háztulajdonosok január 29-ig adhatták be igényeiket a facsemeték iránt.
Egy ház öt facsemetét kérhetett. Választani lehetett tölgy, akác, nyír, valamint olyan különlegességek közül, mint a vérszilva, berkenye, vagy a csörgőfa. A helyi járulék eszközeiből 370 000 dinárt költöttek el az akcióra. Mintegy 400 fát a polgárok visznek haza, vállalva a kötelezettséget, hogy a ház előtti utcarészen elültetik, majd pedig gondot is viselnek róluk. Ezenkívül, szervezetten még mintegy 200 facsemetét ültetnek el a falu olyan közterületein, amelyek nem tartozik senki házelejéhez sem. Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában Bagolysuli néven működő és egyre népszerűbb környezetvédelmi szakkör aktivistái már az akció első napján több tucat facsemetét ültettek el szakszerűen.
Sipos Tibor, a helyi közösség titkára és Sándor István, a helyi közösség szakszolgálatának munkatársa a helyszínen koordinálta a facsemeték kiosztását. Elmondták, hogy ezzel az akcióval szeretnének hozzájárulni egy arculatában is a rendezettség benyomását keltő, élhetőbb, zöldebb, idegenforgalmilag is vonzóbb település kialakításához.

Tóth Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...