"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. február 14., péntek

KÖZÖSEN A KÖRNYEZETÉRT - KÖRNYEZETVÉDELMI AKCIÓINK

Az energiaforrásokról és az energiahatékonyságról tartottak előadást a Greenhead aktivistái a kishegyesi általános iskolában – Plakátok a fákról és a környezetről
Tegnap közös „akciót hajtott végre” a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola ökológiai csoportja és a Greenhead Környezetvédelmi Egyesület. Az iskola diákjainak először az ökocsoport mutatta be plakátjait, majd a Greenhead két aktivistája, Puskás Valéria és Udvardi Ildikó tartottak előadást az energiaforrásokról és az energiahatékonyságról. Puskás ismertette a gyerekekkel az egyesület szárazelem-gyűjtési akcióját, amely azért fontos, mert az elemek olyan fémeket tartalmaznak, amelyek a környezetbe jutva nagy veszélyt jelenthetnek. Február 14-e nemcsak Valentin-nap, hanem az energiatakarékosság napja is, mondta el Puskás. Ennek apropóján hasznos tanácsokkal látta el a gyerekeket arra vonatkozóan, hogy hogyan takarékoskodhatnak az energiával a saját háztartásukban.
Az előadás során a gyerekek megismerhették még a nem megújuló energiaforrásokat és azok környezetszennyező hatását. Ezenkívül szó esett a megújuló energiaforrásokról is, mint pl. a szél- és a napenergia, a biomasszából nyert energia és biogáz előállítása.
Az előadás apropóján Krekity Gabriella biológia-tanárnőt, az ökocsoport vezetőjét a  a bemutatott plakátokról kérdeztük. Amint kiderült, azok egy vetélkedőre készültek.

– A gyermekek a Kárpát-medencei Székely Kapuk – Zöld Kapuk  vetélkedőre  jelentkeztek, amelyet a Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány szervezett. Hat plakátot készítettek, amelynek központi témája az életfa. A plakátok azt mutatják be, hogy a különféle környezetszennyezések milyen hatást gyakorolnak az élő fára. A munkákat egy vándorkiállítás során szeretnénk bemutatni a község óvodáiban és iskoláiban. Ezzel szeretnénk felhívni a gyermekek figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Jövő pénteken pedig a piacon fogjuk bemutatni a plakátokat a falu lakosságának – mondta el Krekity, majd arról is beszámolt, hogy az ökocsoport novemberben alakult. Ez idáig rendbe tették a téli kertet, itt a tavasszal gyógy- és fűszernövénykertet fognak kialakítani. A tavasz során a csoport tagjai részt fognak venni fásítási, pillepalack- és szárazelem-gyűjtési akciókban is.
A KÖRNYEZETVÉDELEM FONTOSSÁGÁRA AZ ÓVODÁSOK FIGYELMÉT IS FELHÍVTÁK DIÁKJAINK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...