"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. március 22., szombat

ELISMERTÉK AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ MUNKÁT...

Falunapot ünnepelnek a kishegyesiek 

A néptáncosok fellépése
A falu napja alkalmából megrendezett ünnepi műsor keretében elhangzott a szokásos évértékelő és átadták az elismeréseket is. Évértékelőjében Juhász Bálint, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy ezúttal is van kikre és van mire büszkének lenni. A beruházások közül a piactér lefedését, a parkolóhelyek kiépítését, az ifjúsági otthon felújítását emelte ki. Emellett az egyesületek, sportklubok, az iskola tanulóinak sikereit említette. Örvendetesnek nevezte a tényt, hogy az előző évek díjazottjai - szinte kivétel nélkül – tovább dolgoznak, alkotnak, mintha csak az elismerések is erre serkentenék őket.
A falu díszpolgári címét Lajkó Félix hegedűművész kapta, köszönő oklevelet pedig az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Sportgalamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. Lajkó Félix zeneszerző és hegedűművész gyermekkorát a faluban töltötte, itt tanult meg előbb citerázni, majd pedig hegedülni is. Számos rangos hazai és külföldi elismerést kapott már. A World Music Chart Europe (WMCE) 2013-as világzenei toplistájának ötödik helyére Lajkó Félix Mező című nagylemeze került. Félix augusztusban és szeptemberben a havi albumlista első helyét is megszerezte, mielőtt 913 lemez közül választották az ötödik legjobbnak. Lajkó Félix volt egyébként a legjobban szereplő európai, ugyanis minden előtte végző előadó Közép-Amerikában vagy Afrikában született, illetve ő az egyetlen magyar a mezőnyben. Ehhez hasonló sikerre legutoljára 1999-ben volt példa, akkor a Muzsikás együttes Bartók című albuma került a 18. helyre, 1996-ban pedig Sebestyén Márta lemezét választották másodiknak. Lajkó Félix most is külföldi vendégszereplésen tartózkodik, ezért nem jelenhetett meg személyesen, az elismerést később veszi majd át.
Az iskola nevében Molnár Márta és Hajvert Ákos vette át és köszönte meg az oklevelet. Molnár Márta hét éven keresztül volt az intézmény élén, Hajvert Ákos pedig mintegy fél éve igazgatja az oktatási intézményt. A galambász egyesület nevében Kátai Sándor, Kátai Csaba és Fekete Árpád vette át az oklevelet. Az iskola diákjai és a galambászó egyesület tagjai is a számos hazai és nemzetközi versenyen elért kimagasló eredményeikkel öregbítették a falu hírnevét.
A falunapi ünnepi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Csíkos János és dr. Bíró István tartományi képviselők, valamint a baráti- és testvértelepülések, Békésszentandrás, Örkény, az erdélyi Simonyifalva, Magyarkelebia, Szanda képviselői, a szomszédos települések, az intézmények, közvállalatok képviselői és ezúttal is nagy számban a település polgárai. Az alkalmi műsorban felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, az iskola prózamondói és szavalói, valamint az óvódások is.
A feljegyzések szerint 1769-ben a tavasz első napján érkeztek meg az első telepesek a mostani Kishegyes település helyére, egy jobb élet reményében. 1994 óta ezen a napon, illetve a tavasz első napjához legközelebb eső szombaton ünneplik a falunapot a kishegyesiek. Az ünnepi műsor előtt a művelődési otthon előcsarnokában kiállítás nyílt a kishegyesi festők alkotásaiból, A falunapi rendezvények sorában holnap 9 órától galambröptetés lesz a piactéren, majd az iskola tornatermében községközi asztalitenisz-verseny veszi kezdetét. 18 órakor kerül sor a felújított ifjúsági otthon hivatalos átadására, majd a színházteremben a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának ősbemutatója következik. Van valami bejelentenivalója? – a bácskai túlélő – című darabot Szerbhorváth György írta. Játssza és rendezte: Csernik Árpád. 21 órától diszkó estet tartanak a felújított ifjúsági otthonban.

Tóth Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...