"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. március 6., csütörtök

PATYEREK RÉKA ELŐADÁSA ISKOLÁNKBAN

Patyerek Réka a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium harmadik osztályába jár. Visszatért iskolánkba, hogy diákjainknak előadást tartson a demokráciáról.
Hogyan is kezdődött a történet?
A gimisek egy felhívást találtak, egy játékos kreatív társadalomismereti versenyt középiskolásoknak. A többfordulós versenybe bele is vágtak, melynek célja, hogy a tanulók megismerjék a demokrácia működésének szabályait, és maguk is aktív tagjai legyenek a közösségüknek. A megmérettetésen magyarországi és határon túli csapatok is indulnak. A Makrokozmosz Albatroszai néven egész Vajdaságot képviselik, mivel ők az egyetlen vajdasági csapat a versenyben.
A „makrokozmosz” alatt az egész világot értik az összes teremtményével együtt, míg az "albatrosz" a Szerbiában kisebbségként élő magyarokat jelképezi.  Az albatroszt mint jelképet Baudelaire Albatrosz c. verséből vették, ahol ez a madár a szabadságot, a szárnyalást jelképezi, hiszen annak ellenére, hogy kisebbség vagyunk, megmaradunk magyarnak, és megőrizzük szabadságunkat.
Következzen a blogukra felírt történet:

A csapatunkat hihetetlenül nagy megtiszteltetés érte az elmúlt napokban. Iskolánknak köszönhetően, több internetes fórumon megjelent a csapatunk munkája, eredményei. Általános iskolák kértek fel minket, hogy tartsunk előadást a demokráciáról, mert látják, hogy igen bő háttértudással rendelkezünk és pontosan beleillik a tantervbe, a polgári oktatásba.  A Makrokozmosz Albatroszai izgatottan, iskolát mellőzve dolgoztak azon, hogy egy olyan prezentációt tudjanak összeállítani, ami méltó ahhoz, hogy biztosítsa diáktársaink számára a kellő tudást a demokráciáról, történeleméről. Elsőként Patyerek Réka tartott előadást a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában, 40 gyereknek. Hatodik osztályosoktól a nyolcadikos osztályig voltak előadások. Ahogy Réka beszámolójából tudjuk, a gyerekek  nagyon figyeltek és fontosnak tartják azt, hogy demokratikus közösségben éljenek, továbbá azt is, hogy az iskolájuk is azzá váljon. Az ottani diákok nagyon kommunikatívak voltak és nyitottak minden újra, a képeken is látható, hogy a figyelmük nem lankadt.

            Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez mekkora megtiszteltetés a csapatunk számára. Köszönjük az iskolánknak is, diáktársainknak is a mentorunkról nem is beszélve. Kövessetek minket továbbra is és megtudhatjátok milyen kalandokban lesz még részünk.
KÖSZÖNJÜK RÉKA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...