"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. február 28., csütörtök

PÁLYÁZTUNK - NYERTÜNK


1994 óta hirdeti meg március 15-i diákutaztatási programját a Rákóczi Szövetség magyarországi középiskolások számára, azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence valamely határon túli településére utazzanak, és az ottani magyar társaikkal közösen ünnepeljenek.
           A program fő célja, hogy minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a határon túli magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között.
A programot idén is pályázati formában hirdette meg a Rákóczi Szövetség, amelyre bármely magyarországi középiskola jelentkezhet. A pályázat feltétele, hogy egy Kárpát-medencei határon túli település magyar iskolájához látogasson a magyarországi középiskolás utazó csoport, és közösen ünnepeljenek március 15-én. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében. Az elmúlt évben 212 Kárpát-medencei középiskola közel 7000 diákja kapcsolódott be a Szövetség diákutaztatási programjaiba.
Az idén iskolánk is bekapcsolódott a programba. Trombitás Orsi, aki tavaly fejezte a nyolcadik osztályt, Székesfehérvárra költözött. Annyi szépet és jót mesélt rólunk, hogy iskolája vezetősége úgy döntött, pályázzunk közösen a diákutaztatási programra. Pályáztunk és nyertünk.
     Március 15-én vendégeink lesznek a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjai, ők is bekapcsolódnak majd az ünnepi megemlékezés programjába. Várunk Benneteket! 

2013. február 27., szerda

MILÁNÓI EDIKTUM

Az Oktatási Minisztérium rendelete alapján ma minden szerbiai általános és középiskolában megemlékeztek a milánói ediktumról és Konstantin császárról.
Mi is így tettünk. Diákjaink Konstantin császár életéről, a milánói ediktum kihirdetésének körülményeiről nézhettek egy prezentációt, valamint Magó F. Emese történelem tanárnő említést tett a dokumentum fontosságáról.
A milánói, vagy korábbi nevén mediolanumi ediktumot 313-ban I. Constantinus, avagy Konstantin kelet-római és Licinius nyugat-római császár adta ki, hatására pedig egyenlővé vált a kereszténység más, a Római Birodalomban jelen levő vallásokkal. A rendelet nyomán ugyanis minden polgárnak engedélyezték a szabad vallásgyakorlást, így a bebörtönzött keresztények kiszabadultak, a száműzöttek visszatérhettek otthonaikba, az elkobzott javak visszakerültek eredeti tulajdonosukhoz.
photo by Szűgyi Bettina
Ízelítő a prezentációból, Magó F. Emese készítette:

RÓZSA VIKTOR PÁLYÁZATA KISHEGYESRŐL


A budapesti Harmónium Független Kommunikációs Egyesület pályázatot hirdetett Az én kis falum! Az én városom! címmel. Rózsa Viktor 8.a osztályos diákunk fényképeket készített falunkról, és le is írta, hogy miért tartja fontosnak ezeket a helyeket. 5 fényképet küldhettünk el, pedig még nagyon sok szép kishegyesi képe van Viktornak... Eredményhirdetés márciusban várható.
Azt hiszem, érdemes megnézni a művét!

Az én terem

Minden nap átsétálok a piactéren, iskolába jövet-menet. Számomra ez olyan, mint a Pál utcai fiúk grundja. Ott, ahol kedden és pénteken kofák igyekeznek eladni portékájukat, mi csak lógatjuk a lábunkat, stíröljük a lányokat. Óvodás koromban ez volt a játszóterem is, mivel nagynéném háza itt található.
Számomra ez a tér mindig is az én terem marad.

„A mi udvarunkban csak ecetfa nő,
A lépcsőn melyen járunk, elkopott a kő,
Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel,
Ismerős a fütty, és egymásnak felel.” (LGT)

Az én utam

Lehet tiszta, lehet sáros, lehet poros, mégis egyszerűsége szépségével vonzó. Meghatározza sorsunkat. Mehetünk a lejtőn lefelé, az emelkedőn felfelé, kanyaroghatunk. Ide vezet, oda vezet, mindig haza vezet.

„Egy utazás az életünk, azt mondtad hát, megint megyünk,
Nagy utazás az életünk...” (Presser Gábor)


Az én folyóm

A Bácsér átszeli az egész falut. Nagyapámmal itt horgásztam először, itt fogtam ki az első halat életemben. Sokat mesélt a gyermekkoráról, az életéről, az egykor tiszta vizű folyócskáról.
Sajnos, én már nem itt tanultam meg úszni, mivel annyira szennyezetté vált az idők folyamán, hogy még a halállomány is máshol keresett menedéket. Nagy álmom, hogy egyszer még én is horgászás közben mesélhessek unokáimnak élményeimről.

„Ha folyóvíz volnék, bánatot nem tudnék…” (Magyar népdal)

Az én Alföldem

Erdélyben Havasok, Délvidéken alföldi rónaság. A falut szántóföldek veszik körül. Nap mint nap szembesülök a látvánnyal. Egyre kevesebben vagyunk, elnéptelenedünk.
Sokan elhagyták a falut új munkalehetőségek reményében. Külföldre mentek a könnyebb megélhetésért, ott alapítottak családot.

„Beterelték a ménest a karámba,
Nincs egy lélek sehol künn a határba'.
Sötét felhők tornyosulnak az égre,
Hogy mék el a galambomhoz estére.” (Magyar népdal)

Az én mindennapom

„Úton kisfiú mendegél,
mezítelen a lába,
Föntről, az égből épp olyan,
mintha egy helyben állna.” (Fehér Ferenc)

Itt élünk ugyanazon ég alatt. Olykor sötét felhők borulnak ránk, s nem látjuk a fényt, de a Nap mindig kisüt, a Nap mindig melegít, a Nap mindig szárnyakat ad…




2013. február 22., péntek

FESTŐK TESTKÖZELBŐL


A Kátai tanyán nem csak hazánkban, hanem külföldön is elismert festőművészek tartózkodtak. Iskolánk diákjai rajztanárukkal, Mohácsi Zoltánnal ellátogattak a művészekhez. Testközelből láthatták őket, figyelhették, hogyan készülnek műveik, beszélgethettek velük a képzőművészetről. Janoš Mesaroš, Slajf Sándor és Tibor Nađ szívesen válaszolt a 6.c osztály kérdéseire. 

photo by Bagány Aurélia

FÖLÉNYES KISHEGYESI SIKER A KÖZSÉGI SZAVALÓVERSENYEN!

Iskolánk volt a házigazdája a Községi versmondó találkozónak („Pesniče naroda mog”). Az Oktatási Minisztérium községi versenyén több mint 30 diák vett részt. A zsűri tagjai Vučinić Aleksandra, Farkas Hajnalka és Barta Júlia köszönetet mondott a felkészítő tanároknak a kiváló versválasztásért, a tanulók felkészítéséért. A gyerekek nagyon ügyesek voltak.
Az eredmények:
Az alsósok közül a szabadkai regionális versenyre Kőműves Csenge 2.a (Kishegyes) és Dragana Kovačević (Lovćenac, 2. razred) jutott tovább.
A felsős korosztályból Dudás Nikolett 7.a  és Bojko Andrej érdemelte ki a továbbjutást, de Andrej matekversenyre készül, ezért helyette  Papp Ágnes 8.a képviselheti iskolánkat Szabadkán.
Gratulálunk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...