"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. február 15., péntek

MIT ÜNNEPELÜNK MA? - AZ ÁLLAMISÁG NAPJA


Gyertyaszentelő - Szerbia államiságának napja, állami ünnep.

Ezen a napon 1804-ben Orašacon kitört az első szerb felkelés. A szerbek Karađorđeval az élen fellázadnak a több évszázados török fennhatóság ellen.
Ugyanezen a napon, 1835. február 15-én a francia alkotmányos rendszer mintájára kihirdették a modern Szerbia első alkotmányát.
Az 1878-as Berlini kongresszus óta Szerbia nemzetközileg elismert és 1882-től királyság. Az újkori Szerbia első királya Milan Obrenović volt. 1903-ban dinasztiaváltásra került sor. Petar Karađorđević lett az 1918.december 1-én megalakuló SzHSz Királyság uralkodója is.
A II.világháború után demokratikus, federatív, népi, végül pedig 1963-tól szocialista köztársaság lett.
A múlt század végén dúló polgárháborúk következményeként először Montenegróval alakított államszövetséget, majd 2006-tól ismét önálló állam.
Szimbólumai: a királyság kicsi és nagy címere, állami zászló és a Bože pravde  kezdetű himnusz.
2001-óta ünnepeljük az államiság napját.
(Összeállította: Magó F. Emese)

Sretenje - dan državnosti Srbije.

15. februara 1804. godine u Orašcu pod Karađorđevim vođstvom doneta je odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti - tj. početak I. srpskog ustanka.
Istog dana  1835. godine u Kragujevcu proglašen je prvi ustav moderne Kneževine Srbije, poznat kao Sretenski Ustav.
1878. godine na Berlinskom kongresu Kneževina Srbija međunarodno priznata za nezavisnu i samostalnu državu, a od 1882. godine proglašena je za kraljevinu. Prvi kralj je bio Milan Obrenović.
Sa majskom prevratom iz 1903. godine došlo je do promena vladarske porodice. Tako je Petar Karađorđević postao kralj Kraljevini SHS, koja  je proglašena 1. decembra 1918. god.
Nakon II. svetskog rata država  nije više monarhija. Prvo demokratska, pa federativna, a na kraju od 1963. godine Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.
Krajem prošlog veka došlo je do građanskog rata i raspada Jugoslavije. Srbija je ostala u zajedničkoj državi sa Crnom Gorom do  2006. godine.
Državni simboli Republike Srbije su Veliki i Mali grb Kraljevine Srbije, narodna zastava i himna „Bože pravde”.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...