"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. február 1., péntek

FÜSTMENTES NAP - NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA


január 31. - A dohányzás elleni küzdelem napja!
Előadás a dohányzás káros hatásáról
31. januar - Nacionalni dan bez duvanskog dima!
Predavanje o štetnosti pušenja i duvanskog dima

A dohányzás elleni küzdelem napjáról iskolánkban is megemlékeztünk. Vladimir Tauzović, a Vöröskereszt munkatársa tartott előadást nyolcadikosainknak a dohányzás veszélyeiről. Köszönet érte a Vöröskeresztnek, köszönjük Vladonak! Hvala Vlado!

Szerbiában a felmérések szerint a felnőtt lakosság körében a férfiak 38,1 százaléka, a nőknek pedig majd 30 százaléka rendszeresen dohányzik. A tendencia csökkenő, de még így is riasztó a dohányosok száma. Január 31-ét országosan füstmentes nappá nyilvánították Szerbiában, a szlogen ezúttal így hangzik: "Élvezd az életet füstmentesen!". A cél ráirányítani a figyelmet és támogatni azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja országosan visszaszorítani a dohányzást Szerbiában. A szakemberek figyelmeztetnek: a dohányzás első helyen áll a halálos megbetegedéseket előidéző tényezők listáján. Minden száz haláleset közül, majdnem 14 emberélet elvesztéséért a dohányzás tehető felelőssé.
A 2000-ben elvégzett felmérésekhez viszonyítva biztatóan csökkent a dohányosok száma Szerbiában - 9,8 százalékkal a férfiak esetében és 3,8 százalékkal a nők esetében - de még így is aggasztóak a dohányosok számával kapcsolatos adatok. Különösen elgondolkodtató, hogy a gyermeket váró nők egyharmada rendszeresen, vagy a terhesség időtartama alatt egy ideig, ha csak átmenetileg is, de hódol a dohányzás szenvedélyének, annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak a dohányfüst embrióra gyakorolt káros hatásával. Ha egy nő a terhessége alatt dohányzik, akkor megnő a veszélye a spontán vetélésnek és a koraszülésnek, továbbá annak, hogy az átlagosnál kisebb súllyal fog születni a gyerek. Esetükben nagyobb gyakorisággal következik be a csecsemőhalál is. Fogékonyabbá válnak a dohányzó kismamák gyerekei az allergiás megbetegedésekre, a légzőszervi fertőzésekre, a középfül-gyulladásokra.
A belgrádi városi közegészségügyi intézet által végzett kutatások szerint a kétéves gyerekeket nevelő édesanyák nem kevesebb, mint 40 százaléka rendszeresen, vagy időnként rágyújt, kisgyerekük jelenlétében is. Feltűnő adat az is, hogy a dohányzó kismamák egynegyede ügyet sem vet arra, hogy a csecsemője közelében gyújt-e rá, vagy sem. A dohányzás a legfőbb előidézője a tüdőráknak, a szívinfarktusnak valamint a krónikus hörghurutnak - figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek.

Trećina odraslih stanovnika Srbije puši, a u skoro polovini domaćinstava pušenje je u potpunosti dozvoljeno, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Broj osoba koje godišnje umiru zbog globalne epidemije upotrebe duvana mogla bi da se poveća na osam miliona do 2030. godine.
Dodaje se da pasivni pušači udišu oko 4.000 istih hemikalija, kao i pušaci. Jedan sat proveden u društvu pušača predstavlja oko 100 puta veći rizik od nastanka raka pluća u odnosu na 20 godina provedenih u zgradi od azbesta. 
Rizik nastanka raka pluća kod nepušača izloženih duvanskom dimu veći je od 20 do 30 odsto, dok je rizik nastanka bolesti srca povišen za 23 odsto. 
Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu. Pasivno pušenje kod dece ima brojne posledice, između ostalog, češće su infekcije disajnih organa, bronhitis i upala pluća. 
Svake godine više od pet miliona ljudi umire zbog srčanog i moždanog udara, raka, plućnih i drugih bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana.
 Nacionalni dan bez duvanskog dima tradicionalno se obeležava 31. januara, a ovogodišnji slogan je "Domaćinstva bez duvanskog dima".
A képek forrása: facebook, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...