"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. február 17., vasárnap

NŐI ARCOK AZ ISTENEK LAKÓHELYE ORSZÁGÁBÓL - SAJTÓVISSZHANG

A VAJMA tudósítása:
A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Galériájában Faust Zsolt Női arcok az Istenek lakóhelye országából című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A Nepálban készült fotókból készített összeállítást dr. Szőke Anna néprajzkutató nyitotta meg. Faust Zsolt 1965-ben Budapesten született, Gödöllőn töltötte gyermekéveit. Már kora ifjúságától vonzották a távoli vidékek, az utazás. A 80-as években autóstoppal utazta be Európát. Könnyen kapcsolatot tudott teremteni idegen országok lakóival, ami további utazásokra ösztönözte. Több országban élt hosszabb-rövidebb ideig és mindig fotózott is. 118 országban járt, élményeit írásaiban, fotókon és kisfilmeken örökítette meg, több fotókiállítása volt már. Nepálban összesen 22 alkalommal járt, így alaposan megismerte a helyi szokásokat. Kishegyesen lényegében a Nők Éve 2012 elnevezésű gödöllői kiállítást mutatják be, a bevezetőben említett címmel. A nő a világ bármely országában központi szerepet tölt be, Nepálban pedig a társadalmi felfogás szerint a kisleány már születésétől magában hordozza a jövőt. A fotókiállítás – ahogyan dr. Szőke Anna a megnyitó alkalmával elmondta – tisztelgés a női nem világon átívelő, világot betöltő szerepe előtt. 
A tárlat Kishegyesre hozatalát a kishegyesi helyi közösség és az általános iskola támogatta. Az képek elhelyezését Mohácsi Zoltán festőművész, az iskola rajztanára végezte el. Nepál egy vallásos emberek által lakott ország, a kiállítás megnyitóra a verseket Mirnics József vallásoktató válogatta, előadta Tumbász L. Kornélia. A kiállítás február 25-éig tekinthető meg. Mivel az alkotó az elkövetkező két hónapra a szervező, dr. Szőke Anna rendelkezésére bocsájtotta az anyagot, a néprajzkutató felhívta a figyelmet, hogy amennyiben vannak érdeklődő települések annak bemutatására, keressék meg, hogy megbeszéljék a részleteket.
tp.

A Pannon TV tudósítása:
Női arcok az Istenek lakóhelye országából címmel nyílt fotókiállítás Kishegyesen, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában. A látogatók Faust Zsolt, budapesti származású kalandor Nepálban készült fotóit tekinthetik meg február 25-ig. A kiállítás vajdasági bemutatóját dr. Szőke Anna néprajzkutató szervezte és nyitotta meg.
Faust Zsolt fotó-összeállítása tükrözte mindazokat az érzelmeket, amelyeket az utazó világjárása során megtapasztalt. A kalandor 118 országban járt és 5 világkörüli utat tett meg hátizsákos turistaként. Utazásai során élményeit írásban, fotókban és kisfilm-összeállításokban örökítette meg. Így jutott el Vajdaságba is a Nők Éve 2012 gödöllői kiállításhoz válogatott fotóanyaga, amellyel a nepáli nőkultuszt kívánja bemutatni.
A fotókiállítás egy távoli ország múltját, jelenét és jövőjét érzékeltető női arcokat mutat meg. Üzenete pedig tisztelgésként értelmezhető a női nem világon átívelő, világot betöltő szerepe előtt – mondta Szőke Anna néprajzkutató, aki reméli, hogy a kiállítás anyaga Vajdaság más településeire is eljut.
forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=46721

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...