"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. július 26., csütörtök

GAZDAG PALKÓ


   Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egyszer egy szegény ember és annak két fia. Az idősebb fiút Bandinak, a fiatalabbat pedig Palkónak hívták. Palkót kicsit együgyűnek tartották. Szegények voltak, mint a templom egere. A fiúkat az apjuk etette.
    Egy nap az apa megbetegedett. A fiúk eldöntötték, hogy pénzt hoznak a házhoz. Még aznap az ország királya kihirdette, hogy annak adja a fele királyságát, aki megmondja, hogy mi az ő becsületes neve. A királyt is Palkónak hívták, de ezt senki sem tudta, csak a palota öreg tanácsosa. A két fiú elment szerencsét próbálni. Az idősebb legény úgy döntött, hogy beáll szolgának a közeli fogadóshoz. Palkó egyedül folytatta az útját. Nemsokára beért a királyi udvarba. Akkora tömeg volt ott, hogy az orra hegyéig se látott el. Palkó estére a király elé került. A király megkérdezte tőle: 
-          No, fiam, hogy hívnak?
A fiú csak azt hajtogatta, hogy: 
  - Palkó, Palkó, Palkó!
    Olyan együgyű volt, hogy azt hitte a király az ő becses nevére kíváncsi.
    Megörült a király, hogy végre kitalálták a nevét. Mindjárt Palkónak adta a fele királyságát. Palkó örömében hazáig futott. Gazdaggá tette az apját, aki így kigyógyult a betegségéből. Ő pedig továbbra is akkor érezte jól magát, ha mindennap bukfencezhetett a porban.
    Aki nem hiszi, járjon utána! 
TUMBÁSZ Kincső, 5.b

http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=6526&no=411

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...