"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. július 5., csütörtök

SZALMABÁLA - BOHÉM KÁVÉ

Elmélyült figyelemmel – az irodalmi tábor részvevői (Fotó: Ótos András)
Újra szalmabálákkal telt meg a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola udvara. De nem a helyi földművesek leltek új szérűre, hanem július 3-án elkezdődött a Dombos Fest zenei programjaival párhuzamosan tartó, harmadik alkalommal megrendezett Dombosi történetek – remix című irodalmi fesztivál és tábor.
Az első napon Szegő János kritikus a magyarországi politikai költészetről beszélt a táborba jelentkezett, nagyrészt bölcsészhallgatókból, a Híd Körhöz tartozó pályakezdő írókból, kritikusokból, költőkből és műfordítókból, zenei tanulmányokat folytató diákokból verbuválódott közönségnek. Az irodalmi tábor résztvevői jövő hétfőig Szegő Jánostól Bodor Ádám munkásságáról – kitüntetett szereppel a Verhovina madarai ímű prózakötetről – hallhatnak előadásokat, valamint árton László író a kreatív írásról tart gyakorlatokat, melyben prózaírói fogásokkal, tanácsokkal látja el az érdeklődőket. Az irodalmi tábor programját szabadon látogatható előadások, filmvetítések, a Híd Kör tagjainak fellépése és dombosi kerékpártúra, valamint étel- és italkülönlegességek, többek mellett bohém kávé színesíti.
Formálisan idén a topolyai Mara Amatőr Színház fellépésével kezdődött el a Dombos Café rendezvénysorozata, akik Moliére A fösvény című komédiáját mutatták be. Az estet Keszég Ákos és a Fokos zenekar táncháza zárta.
Szerdán Márton László tartotta meg szemináriumának kezdő előadását, melyben írásgyakorlatokkal, az elbeszélői nézőpontokat tudatosító feladatokkal, példák révén ismertette meg az irodalmi tábor közönségét a kreatív írással. A műfordítóként és drámaíróként is tevékeny regényíró elmondása szerint, ha a művészi írásra nem is lehet mindenkit megtanítani, a tehetséget nem lehet átadni, de az íráshoz kötődő fortélyokkal érdemes foglalkozni. Márton László érintette az írói hitelesség kérdését, az író és egyes korok irodalmának érettségéről beszélt, majd csoportmunka során, egy kitalált történet gerince mentén konkrét elbeszélési, elbeszélői problémákra mutatott rá. Tegnap este dombosi kerékpártúra frissítette fel az előadások során megfáradt elméket. A másfél órás tekerésen részt vevőket ifj. Virág Gábor, a tábor szervezője vezette a kishegyesi határban, bizonyságát adva, hogy nemcsak regénybeli és képletes, de a valóságban és tényleges értemében is híve a biciklizésnek. A túra után filmvetítésekkel, többek közt Gerőcs Péter: Privát Mészöly című alkotásának bemutatásával búcsúztatták a napot a kishegyesi általános iskola udvarában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...