"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. július 6., péntek

SLAM POETRY ÉS BEATNEMZEDÉK

Két számot kitevő anyagot sikerült összegyűjtenie a fiatal szerzőket foglalkoztató Híd Kör szerkesztőinek a Híd folyóirat számára. Tegnap este a június–júliusi Híd szám fiatal alkotói mutatkoztak be a Dombos Fest keretében zajló Dombosi történetek – remix nevet viselő irodalmi fesztiválon a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában.
A délután kezdődő rendezvénysorozat a dupla szám bemutatásával kezdődött, az irodalmi táborra is ellátogatott szerzők színpadra szólításával folytatódott, majd pedig Barlog Károly és Kiss Tamás prózaíróval, Benedek Miklós és Oláh Tamás költővel Mészáros Krisztina és Sági Varga Kingabeszélgetett az alkotói folyamatról, vajdasági irodalomról és írókról, a beatnemzedék és az amerikai irodalom hatásáról a szerzők írásaira.
Benedek Miklósnak a 2012-es budapesti Ünnepi Könyvhétre jelent meg első önálló verseskötete Nem indul hajó címmel. A fiatal poéta földijének, Podolszki Józsefnek és Csáth Gézának a hatásáról beszélt, valamint elárulta, hogy noha a Híd legújabb számában prózával jelentkezett, marad a versfaragásnál. Barlog Károly a Kovács Istenke álmodik című novelláiról szólt, Újvidék- és Budapest-élményeit fejtegette, s bevallotta, hogy nem szívesen olvasná fel tanárként az osztályteremben saját írásait a diákjainak. Kiss Tamás a Forum Könyvkiadó regénypályázatáról beszélt, amelyre őt is meghívták, továbbá az amerikai irodalom, kivált Chuck Palahniuk hatásáról. Oláh Tamás, folytatva a tengeren túli irodalomról szóló párbeszédet, a beat irodalom rá gyakorolt hatását taglalta, de szót ejtett a távol-keleti haikukról is. Mind a négy szerzőt élénken foglalkoztatja a szexualitás és a testiség kérdése, leginkább a mai fiatalságot érintő témákat dolgoznak fel, s szívesen kísérleteznek – derült ki a pódiumbeszélgetésből.
Az est folytatásában Csobánka Zsuzsa költővel és Gerőcs Péterrel Tülkös Terézia és Kelemen Emese beszélgetett, majd Márton László regényírót Gerőcs Péter kérdezte, s végül Gábor Tamás Indiana, Bencsik Ádám Ponza, Simon Márton, Csider István Zoltán és Pion István mutatták be, mi fán terem a slam poetry.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...