"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. március 12., hétfő

FALUNAPRA KÉSZÜLÜNK


Ünnepel Kishegyes

Ünnepel Kishegyes
Kishegyesen március 21-én ünneplik a falunapot. 1769-ben, 243 évvel ezelőtt, március végén érkeztek meg az első telepesek a törökdúlás idején elnéptelenedett vidékre, hogy jóformán a semmiből teremtsék meg a puszta létük alapjait. A tavasz érkezésével, az új hazába vándorlással, az új kezdet megvalósításának lehetősége nyílt meg az egykoron többnyire Békés megyéből, Békésszentandrás környékéről ide települő ősök előtt, ezért döntöttek úgy, hogy ez legyen a falu napja. 
Ifj. Virág Gábor, a helyi közösség titkárának elmondása szerint a falunapi rendezvénysorozat az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról történt vasárnapi megemlékezéssel már meg is kezdődött. A megemlékezést azért hozták időben előrébb, mert március 15-én egy autóbusznyi kishegyesi polgártársunk utazik el Békésszentandrásra, hogy letegye a magyar állampolgársági esküt, melyet a gyorsított honosítási eljárás keretében a magyarországi testvértelepülés, az egykori „bölcső” vezetőségének hathatós segítségével sikerült nagyszámú falubelinek megszerezni. 
Március 17-én, szombaton, az iskola tornatermében a helyi asztaliteniszezők a bajsai és topolyai sportolókat vendégül látva szerveznek bajnokságot gyermekek számára 8 órától. Hétfőn, 19-én, 18 órai kezdettel a tűzoltóotthon nagytermében Marko Cvejić: Dunamenti svábok című szerb nyelvű dokumentumfilmjét vetítik. Másnap, kedden, ugyanott és szintén 18 órától Rácz-Maronka Etelka – Hübsch Éva – Hoffmann Artúr: Elveszettek a történelemben című dokumentumfilmjét vetítik, utána a rendezővel Molnár Márta beszélget. Szerdán az iskola kiállítótermében Beszédes Veléria nyitja meg a Vajdasági kálváriák elnevezésű fotókiállítást. Csütörtökön 19 órától a könyvtárban Farkas Zsuzsa: Arcok gyertyafényben című könyvének bemutatójára kerül sor. A szerzővel Ágoston Pribilla Valéria beszélget, a vendégek: Bányai János és Németh Ferenc. 
Március 24-én, szombaton, a Hegyalja utcában, a Dombos Fest helyszínén, nemzetközi íjászversenyt tartanak, mely egyben Vajdaság nyílt bajnoksága lesz. 16 órától az iskola kiállítótermében komolyzenei koncert várja a zenekedvelőket: Tavaszi ébredés címmel, 17 óra 15 perckor Vígh Rudolf író nyitja meg a Művelődési Ház előcsarnokában az: A Köröstől a Krivajáig (a testvériség 43 éve) - elnevezésű fényképkiállítást, majd 18 órakor kezdődik a színházteremben a falunapi ünnepi műsor, melynek keretében felavatják Kishegyes új díszpolgárait, valamint a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapításáért köszönő okleveleket adnak át. 
A programokra idén is szeretettel várnak minden helybelit, az innen elszármazottat és minden érdeklődőt.
tp


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...