"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. március 27., kedd

FALUNAP 2012

Iskolánk diákjai is részt vettek a falunapi ünnepségen.
243 év ünnepe – meglepetéssel


Kicsit több, mint egy héttel azután, hogy közel 60 vajdasági „testvérünk” állampolgársági esküt tett településünkön, ismét ünnepelni gyűltünk össze, immáron azonban Kishegyesen, ahol a falu újratelepítésére emlékeztünk.
A nap a helyieknek és a sportág kedvelőinek a Hegyalja utcában kezdődött, ahol a tavalyi év után ismét nemzetközi íjászversenyt rendeztek.
Az ünnepségsorozat hivatalos részét a „Tavaszi ébredés” c. komolyzenei koncert nyitotta az iskola galériájában, melyen a helyi zeneiskolások apraja-nagyja mutatta meg tudását, tehetségét.
Ezt követően a művelődési otthonban folytatódott a rendezvény „A Köröstől a Bácsérig” (a testvériség 43 éve) c. fotókiállítással, melyet március 14-15-én településünk lakosai is megtekinthettek, hiszen az itt összeállított tárlat került bemutatásra. A kissé átalakított és néhány fotóval kiegészített kiállítást Vígh Rudolf költő, író nyitotta meg. Az elmondottakat személyes élményeiből merítette, hiszen egyike volt azoknak, akik 1969-ben, az újratelepítés 200. évfordulója alkalmából felvették a kapcsolatot Békésszentandrás vezetésével.
A nap legfontosabb és legfelemelőbb eseménye természetesen a koraesti órákban kezdődő ünnepi műsor volt, melyen a kitüntető díjak átadásának a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai adtak keretet a legkisebbektől a legnagyobbakig.
A 2011-es év eseményeit bemutató fotókból készült összeállítás és az ovisok népi játékai után ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség Tanácsának elnöke mondta el ünnepi beszédét. Kishegyest, címeréből kiindulva egy hölgyhöz hasonlította, aki számos értékkel bír. Az értékek között felsorolta az iskolát - mely Szerbia 60 legkiemelkedőbb oktatási intézményének egyike - , a település ma is élő és alkotó díszpolgárait, valamint mindazokat, akik az elmúlt év folyamán díjakban, kitüntetésekben részesültek. Kiemelte továbbá ifj. Virág Gábort (Aaron Blumm), a helyi közösség titkárát, aki azért nem ünnepelt velünk, mert épp azokban az órákban vett át rangos irodalmi kitüntetést, Sziveri János – díjat Veszprémben, Biciklizéseink Török Zolival c. könyvéért.
Ezt követően került sor a kitüntetések, díjak átadására, mely küldöttségünk számára is szolgált meglepetéssel.
Az idei év díszpolgára Holló András, a kishegyesi kézilabda szakosztály korábbi elnöke lett. Miután lánya átvette a díjat, következett a meglepetés, ugyanis a helyi közösség Tanácsa 2012. március 12-ei döntésével (a település történetében először) tiszteletbeli polgári címet adományozott Molnár Imre Zoltán képviselő úrnak, a Hunyadi János Ált. Iskola korábbi igazgatójának. Molnár Márta, a helyi iskola igazgatónője méltatásában elmondta, Molnár Imre nagy szerepet vállalt a testvértelepülési kapcsolat életben tartásában, a két iskola kapcsolatának kialakításában. „Akkor sem feledkezett meg hegyesi barátairól, amikor sokan mások elfelejtettek bennünket” – mondta.  Mindig szeretettel fogadta az onnan érkező vendégeket, segítő kezet nyújtott a délszláv háború idején, a bombázások alatt és azóta is, ha szükség volt rá.
Köszönő oklevelet kapott továbbá a Kishegyesi Nők Fóruma és a Dombos kamarazenekar.
A műsort a Rizgetős néptáncegyüttes zárta „Anyám balladát táncol” című – 35 perces - programjával, melyért a 2011-es évben Martin György Emlékplakettet érdemeltek ki, a közönség pedig vastapssal díjazta a produkciót.
Ahogyan születésnapkor illik, ajándékot is vittünk magunkkal. Sinka Imre polgármester úr egy, a Békésszentandrási Sörfőzde különböző termékeiből álló válogatást adott át az esti állófogadás előtt, mely hozzájárult a jó hangulathoz, s a hajnali órákra már csak az emléke maradt az üvegek tartalmának.
Mi pedig ismét szép közös emlékekkel gazdagodva tértünk haza, várva a következő találkozás lehetőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...