"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. március 7., szerda

TÖBB SZEMPONTNAK KELL MEGFELELNI

Hét vajdasági magyar iskola Szerbia legjobbjai között

Hét vajdasági magyar általános iskola is felkerült a szerb oktatási minisztériumnak arra a listájára, amely az ország legjobb általános iskoláit sorolja fel.


A 61 nevet tartalmazó lista összeállításánál, a tanintézmények munkájának értékelésénél sok mindent figyelembe vettek: a diákok záróvizsgáinak eredményeit, a versenyeken felmutatott tudást, az iskolai tevékenységeket, rendezvények szervezését, a beruházásokat, a pedagógusképzést, de az oktatási minisztérium körzeti igazgatóságainak és a nemzeti tanácsoknak - a magyar iskolák esetében a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) - az ajánlásait is - írja szerdai számában az újvidéki Magyar Szó napilap. 
    
Kiemelkedően teljesített, így Szerbiában a legjobbak közé kerülhetett a szabadkai Széchenyi István, a csantavéri Hunyadi János, a kanizsai Jovan Jovanović Zmaj, a zentai Stevan Sremac, a bácskertesi József Attila, a kishegyesi Ady Endre és a muzslyai Szervó Mihály általános iskola.
    
"A minisztérium kérése volt, hogy olyan iskolákat ajánljunk, amelyek a formális oktatáson túlmenően jelentős szabadidős tevékenységet végeznek, illetve a különböző programjaikkal jelentős szerepet vállalnak a nemzeti közösség identitásának ápolásában. A jó oktatási eredményeken kívül figyelembe vettük, hogy olyan iskolákat ajánljunk, ahol sok magyar gyerek van, és azt is, hogy a szórványból is jelöljünk iskolákat" - nyilatkozta a Magyar Szónak Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke.
    
Hallai Zoltán, a muzslyai Szervó Mihály általános iskola igazgatója elmondta: "Az elmúlt 7-8 évben iskolánk a különböző versenyeken hét tantárgyból is országos helyezést ért el. Másrészt tanulóink sokkal jobb teljesítményt értek el, mint amennyire a szülők végzettsége alapján számítani lehetett. Ez a kritérium tulajdonképpen egy adott iskola oktatási-nevelői munkáját minősíti" - mondta Hallai Zoltán iskolaigazgató. 
    
A muzslyai iskola részt vett az erőszakmentesség megteremtését célzó programban, és ebbe a munkába bevonták a tanárokat, a diákokat, a szülőket. "Az erőszakmentes iskola megteremtése folyamatos munkát jelent, műhelymunkákat szervezünk, foglalkozunk a gyerekek továbbképzésével. A tolerancia-napok keretében igyekeztünk tanulóinkkal  kölcsönösen megismertetni a különböző nemzetek kultúráját, szellemiségét. Mivel iskolánk két tannyelvű, a magyar diákok a szerb kultúráról, a szerb tanulók pedig a magyar kultúráról szerzett ismereteiket mutatták be" - hangsúlyozta Hallai Zoltán iskolaigazgató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...