"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. március 23., péntek

VAJDASÁGI KÁLVÁRIÁK


A kishegyesi falunapok keretében szerdán este az iskola kiállítási csarnokában Beszédes Valéria megnyitotta a Vajdasági kálváriák című kiállítást. Vajdaságban, mint mondta 85 kálváriát találtak és dolgoztak fel, s nyilván nem mellékes, hogy ezek a köztéri szoboregyüttesek leggyakoribb formái, tehát nyilvánvalóan a lelki élet egyik legfontosabb kifejezői is.
– A legkorábbi a magyarkanizsai, amely 1753-ban épült. Ma már nem az eredeti, de tájolása megmaradt. Ez egyébként jellemző, vagyis a templomok és kálváriák közötti tájolási szabály. Az első kálváriák hét stációsok voltak, a tridenti zsinat után azonban 14 stáció lett, vagyis tizennégy képben dolgozzák fel Jézus szenvedéstörténetét. Külön-külön ezeknek az épületeknek, szobroknak nincs nagy értékük, együttvéve azonban kincset jelentenek, a katolikus lelkiség emlékei, a vajdasági magyar vallásos néprajz jelentős részét képezik – mondta megnyitójában Beszédes Valéria.
                                          A kálváriákról szóló kiállítás
Tavaszi ébredés
Szombaton zárul a kishegyesi falunapi rendezvények programsorozata a színházteremben egy ünnepi műsorral. A rendezvények múlt szombaton egy községközi asztalitenisz-versennyel kezdődtek, majd hétfőn és kedden egy-egy dokumentumfilmet mutattak be, mindkettő témája a vajdasági németek háború utáni kálváriája volt. Szerdán a Vajdasági kálváriák című kiállítást nyitotta meg Beszédes Valéria, tegnap este pedig a könyvtárban bemutatták Farkas Zsuzsa Arcok gyertyafényben című kötetét. A szerzővel Ágoston Pribilla Valéria beszélgetett. Az est vendégei Bányai János és Németh Ferenc voltak. Holnap, szombaton délelőtt 10 órakor a Hegyalja utcában a nyílt vajdasági terepbajnokságot, az íjászok nemzetközi versenyét tartják meg. Délután 16 órakor az iskola galériájában Tavaszi ébredés címmel komolyzenei hangversenyt tartanak. 17 óra 15 perckor a művelődési otthon előcsarnokában Vígh Rudolf megnyitja a Kőröstől a Krivajáig ( a testvériség 43 éve) című kiállítást, amely Kishegyes és Békésszentandrás testvértelepülési kapcsolatairól szól. Az ünnepi műsor, amelynek keretében értékelés hangzik el az elmúlt esztendőről, és átadják a díszpolgári oklevelet, este 18 órakor kezdődik a színházteremben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...