"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. március 13., kedd

SZERBIA LEGJOBB ISKOLÁI KÖZÖTT

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában jártunk



A tanulmányi eredmények, a versenyeken elért eredmények, a továbbképzéseken való részvétel, a pályázatokon való sikeres szereplés és a környezettel való kapcsolattartás emelte a kishegyesi iskolát Szerbia legjobbjai közé.
Március elsején és másodikán kétnapos belgrádi tartózkodás és műhelyfoglalkozás keretében fogadta az oktatásügyi miniszter annak a hatvanegy iskolának a vezetőit, amelyek a minisztérium kritériumai alapján legjobbaknak bizonyultak az országban. Közöttük volt a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatónője, Molnár Márta is.

– Az említetteken kívül figyelembe vették azt is, hogy az iskola milyen körülmények között ért el kimagasló eredményt. Más a helyzet például egy belgrádi környezetben, ahol a szülők is magas képesítésűek, és más egy faluban, ahol ez a szint sokkal alacsonyabb. Kikérték természetesen a nemzeti tanácsok véleményét is, és szeretném kiemelni, hogy a hatvan legjobb iskola között hét magyar tannyelvű (is). Külön elismerést, dokumentumot erről nem osztottak, így nem tudjuk bekeretezni kifüggeszteni, de bizonyára sokat fog majd jelenteni pályázataink elbírálásakor. Ez valóban közös érdem, a tantestületé, a tehetséges diákoké, az iskolát támogató szülőké. Szerencsére nagyon tehetséges gyerekeink vannak. Most zajlott a községi matematikai verseny és az egyik diákunk 100 pontot ért el – mondja Molnár Márta.Az iskola kitűnő kapcsolatot ápol nemcsak az önkormányzattal és a helyi közösség testületeivel, hanem a helybeli civil szervezetekkel és intézményekkel is.– Sokat köszönhetünk a civil szervezeteknek, a Vöröskeresztnek, a Kishegyesi Nők Fórumának, a nagycsaládosok egyesületének, a Kishegyesi Fejlesztési Társulásnak, a művelődési egyesületnek, a tűzoltótestületnek, a könyvtárnak, a vadászegyesületnek... Ha rendezvényeik vannak, bevonják a diákjainkat is. A nagycsaládosokkal és a fejlesztési társulással kirándultak, a tűzoltókkal legutóbb tüzet oltottak és kijelölték a lehetséges menekülési útvonalat tűz esetére. A vadászokkal az ősszel vadat számláltak. Kis sportolóink is kimagaslóan teljesítettek. Nincs olyan szervezet, amellyel nem működtünk volna együtt. Természetesen az önkormányzattal és a helyi közösséggel is, de nagyon jó a kapcsolatunk Kishegyes minden testvértelepülésének iskolájával, a békésszentandrásiakkal, a XVI. kerülettel, ahová minden évben egy hétre ellátogathatnak a legjobb diákok, kis focistáink, akik Kelebián táborozhattak, Örkényben vesznek részt egy versenyen – hallottuk az igazgatónőtől. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola épülete (fotó: Papp Imre) Jelenleg két nagy projekt van folyamatban az iskolában.– Az egyik a roma gyerekek beiskolázásának programja (DILS-program), amelynek keretében 69 roma gyerekkel foglalkozunk, beleértve az egyszeri étkeztetést is. A másik nagyon fontos programunk a hetedikesek és nyolcadikosok továbbtanulását segítő műhelymunkák. Iskolánk tanári kara összefogott, lefordította magyarra az idevágó kézikönyvet, és elküldtük a magyar tannyelvű iskoláknak, hogy ők is használni tudják. Ilyen jó csapat kovácsolódott össze az iskolában. Azt sem tudom pontosan, hogy hány helyen pályáztunk és pályázunk, de ha ezeket az adatokat felsorolja az ember, máris hihetetlenül soknak tűnik – mondja Molnár Márta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...