"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 27., kedd

A RIZGETŐS NÉPTÁNCEGYÜTTESÉ A SZAKMAI ZSŰRI ÉS A RÉSZTVEVŐK DÍJA IS!


A kishegyesi Rizgetős néptáncegyüttes érdemelte ki a szakmai zsűri, illetve a részvevők díját is a sorrendben ötödik Silladri Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztiválon, Pancsován. A rendezvényt Rancz Emil, a szervező pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Urošević Milosav, Pancsova Városi Tanácsának művelődéssel megbízott tagja is köszöntötte a jelenlevőket, a résztvevőket, a polgármester nevében. 
Ezután egyperces néma csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt dr. Szőllőssy Vágó Lászlóra. A Silladri Néptáncfesztiválra olyan legtöbb 8 fős csapatok jelentkezését várták, akik 5 percnél nem hosszabb koreográfiával kívántak részt venni a versenyjellegű rendezvényen. A produkciók előadási módja a régi paraszti házakban zajló táncmulatságok hangulatát kellett idézze, így nem a színpadon, hanem a közvetlenül a közönség előtt adták elő azokat. Az először nyolc évvel ezelőtt megrendezett Silladri bukovinai székelyek szabálytalan szerkezetű férfi és páros táncáról kapta nevét, mondták el még a szervezők.
Rancz Károly, a Petőfi Sándor MME egykori elnöke, jelenlegi választmányi tag, kérdésükre elmondta: az egyesület csupán 40-50 aktív tagja igyekszik megvalósítani az évi tervet. Ez az oka annak is, hogy ilyen kis volumenű, de mégis az ősibb hagyományokat ápoló táncfesztivált szerveztek meg. Nehézségként elsősorban mégis a magyar anyanyelvű alapfokú oktatás hiányát emelete ki, ami sajnos idén sem indulhatott el, valamint az anyagi források befagyását is. Pozitívumként pedig azt húzta alá, hogy egyesületük közönsége nem csak magyarokból áll, akár vegyes házasságok tagjai, de teljesen más nemzetiségűek is a rendezvények közönségét képezik.
Idén három csapat nevezett a Silladri Fesztiválra: a horgosi Gubanc táncegyüttes kamaracsoportja, akiket Micsik Béla kísért tekerőlanton. Művészeti vezetőjük Szécsi Zsolt, a kamaracsoport vezetője pedig Krsztin Tamara és Farkas Árpád. A kishegyesi Rizgetős néptáncegyüttes palatkai táncokkal készült. Koreográfusuk Kádár Ignác volt, zenei kísérőjük pedig a Csalóka zenekar. Az újvidéki Csürdöngölő táncegyüttes tagjai pedig, akik egyébként a verseny eddigi állandó részvevői és sokszor díjazottjai is, szatmári táncokat mutatottak be, szintén a Csalóka zenekar kíséretével. Koreográfiájukat Kiss Zselykó állította össze.
A szakzsűri idén Vörös Árpád volt, a budapesti Tébláb alapfokú táncművészeti iskola néptáncpedagógusa. Elmondta, van ugyan egy határ a két ország között, de ezt hivatott áthidalni minden a Silladrihoz hasonló rendezvény. Külön hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a szórványmagyarság egy ilyen úgynevezett szigetén is sikerül megőrizniük az ottlakóknak magyarságukat.
A rövid értékelés után kiderült, Vörös Árpád és a résztvevő három csoport szavazatai alapján is a kishegyesi Rizgetős néptáncegyüttes koreográfiája bizonyult a legjobbnak, de mint azt a zsűri elmondta, hajszálnyi különbség választotta el a díjtól a másik két csoportot is, hiszen egészen magas színvonalú összeállításokkal készültek a Silladri Néptáncfesztiválra.
A program keretében fellépett még a Petőfi Sándor MME asszonykórusa, a díjkiosztót követően pedig táncház várt minden érdeklődőt az egyesület nagytermében.
Rizsányi Attila
photo by Csabai Norbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...