"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 23., péntek

KUBISZYN VIKTOR: DROGNAPLÓ - DROGPREVENCIÓS ELŐADÁS NYOLCADIKOSAINKNAK


Az egész Kárpát medencét érintő körút keretében a Vajdaságban elsőként Kishegyesen a könyvtár szervezésében mutatták be Kubiszyn Viktor Drognapló című könyvét. A szókimondó, kíméletlenül őszinte vallomásként megírt alkotás egy másfél évtizeden át drogfüggő – végül gyógyult személy – tapasztalatait tárja elénk közvetlen formában és érthető nyelvezettel. A szerző a könyvbemutatón is közvetlen kapcsolatot alakított ki a többnyire fiatalokból álló közönséggel, így végül a jelenlévők kötetlenül kérdezgették a részletekről. Kubiszyn Viktor saját bevallása szerint már 13 évesen az alkohollal kezdte, majd 14 évesen már rendszeresen füvezett, de később következett a heroin és az LSD, valamint egyéb „komolyabb” szerek. Egyrészt a kíváncsiság, másrészt a szorongás oldása iránt érzett szükség, valamint az állandóan visszatérő megfelelési kényszer hozta össze a függőséget okozó szerekkel. Időközben volt egy olyan két és féléves időszaka az életének, amikor a függősége munkamániára váltott, majd ezt követően 25 évesen eljutott élete legmélyebb pontjára, amikor az utcai drogosok életébe is belekóstolt. Végül a ráckeresztúri intézetben egy éves terápia eredményeként sikerült megszabadulnia szenvedélybetegségétől.
 Kubiszyn Viktor Drognapló című kötete 2011 novemberében jelent meg a Jószöveg Műhely Kiadó gondozásában. Az irodalmi igényességgel, és autentikus nyelvezettel megírt könyv nem pusztán dokumentarista napló. A szerző ugyanis - legsúlyosabb drogfüggőségét megelőzően - szakmailag is viszonylag széles körben elismert újságíró volt.
     A Drognapló-körút 2012 tavaszán körútra indult. Elsőként Magyarországi vidéki városait bejárva elsősorban iskolákba, klubokba, kávézókba jutott el a kötet, szerzője kíséretében. Az ősszel megkezdett, Kárpát-medencét érintő turné célja az érdeklődők kérdéseire való válaszadás, hiszen a szenvedélybetegségekkel, ha nem is mindenki közvetlenül, de közvetetten biztosan érintett. A szerző november 23-án Szabadkán, a Svetozar Marković Gimnáziumban és a tanítóképző karon, november 24-én pedig az újvidéki Művészklubban is bemutatja könyvét és mesél valóban tanulságos élményeiről és tapasztalatairól. 
Képünkön: Kubiszyn Viktor a kishegyesi tűzoltóotthonban megtartott könyvbemutatón)

tp.
http://www.vajma.info/cikk/kultura/7957/Vajdasagi-helyszineken-mutatjak-be-Kubiszyn-Viktor-Drognaplo-cimu-kotetet.html
Nyolcadikos diákjaink is jelen voltak az eseményen, kérdéseket tettek fel Viktornak.
photo by Fülöp Valentin
A Drognapló facebook oldala: http://www.facebook.com/drognaplo?fref=ts
(a kishegyesi képek is felkerülnek hamarosan...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...